Sari la conținut

Aplicaţie unică în România

„BE SMART". Aşa se numeşte aplicaţia căreia i-au pus bazele Eduard şi Mihai, elevi în clasa a X-a la Liceul Teoretic „Dunărea" din Galaţi.

Un program pe telefon cu ajutorul căruia oamenii pot afla de unde să cumpere produsul dorit la preţul cel mai mic.

„Să mai luăm crochete. Mai vreau crochete. Utilizatorului i se arată mai multe magazine şi îl selectează pe cel care doreşte" explică Eduard.

Eduard Dimitriu, elev Liceul Teoretic „Dunărea" Galaţi„Am zis, fii isteţ + economie şi am zis să facem o aplicaţie nouă pe care nu am mai văzut-o, pe care nu am mai găsit-o pe android market şi am ales să ajutăm utilizatorii să-şi găsească produsele mai ieftine şi ajungă mai uşor la magazinele dorite."

Această aplicaţie a fost creată pentru hipermarketuri, dar şi pentru magazinele de cartier.

Să spunem că magazinul X a descărcat aplicaţia şi doreşte să se înscrie în proiect şi să îşi înregistreze produsele. Dacă nu are cont, poate foarte uşor să îşi facă unul" explică Mihai.

Cea mai complexă parte a aplicaţiei a fost crearea serverului şi a bazei de date.

Mihai Darie, elev Liceul Teoretic „Dunărea" Galaţi„Programarea este o artă. Pentru mine nu e greu. Orice poţi învăţa, nu există un punct de oprire. Tot mai sus."

Cei doi au realizat această aplicaţie pentru a participa la un concurs specializat, iar după două luni de muncă au fost şi răsplătiţi. Au luat primul loc la competiţia INFO SMART organizată de Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor.

Adrian Lupaşc, conf. dr. Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor Galaţi: „Au reuşit prin ceea ce au dezvoltat să integreze mai multe tehnologii într-un singur sistem informatic şi să-l prezinte într-o aplicaţie unitară."

Ionela Fotache, profesorul coordonator al lui Eduard: „Mi s-a părut o idee grozavă şi l-am încurajat să participe la acest concurs, dar nu m-am gândit nicio secundă că va fi un proiect câştigător."

În acest moment, aplicaţia nu este disponibilă utilizatorilor. Elevii au nevoie de sponsori pentru a-i convinge pe managerii de magazine să-şi creeze cont.

Reporter: Mihaela Brazdeş
Operator: Bogdan Cazacu