Sari la conținut

BRĂILA. Spectacol culinar în aer liber

„Avem gastronomie!" Asta au vrut să demonstreze 4 elevi de liceu din Brăila, în cadrul unui proiect prin care au încercat să rezolve o problemă a comunității locale.

Tinerii au organizat o demonstrație de gătit în aer liber și au ademenit brăilenii cu 10 feluri de mâncare gătite la foc continuu.

Georgian Valentin Bounegru - bucătar: "Eilat rayz este un orez cu puțină ceapă, puțin usturoi. E un orez mai altfel, să zic așa, iar "Galjina Makedonia" este o mâncare de la aromâni".

Radu Pupezeanu - elev Colegiul Național "Nicolae Bălcescu" Brăila: "A trebuit să abordăm o temă culturală, să identificăm o problemă în comunitatea locală și am realizat, în urma unui sondaj, că brăilenii nu prea își cunosc orașul bine. Și am încercat să-l promovăm prin mai multe modalități, printre care și gastronomia, pentru că Brăila, fiind un oraș cosmopolit, cu etnii de peste tot, influențele au fost foarte mari, iar gastronomia s-a dezvoltat".

Corina Pavel - profesor Colegiul Național „Nicolae Bălcescu" Brăila: "Noi sperăm, astfel, să aducem brăilenii către ceea ce avem tradițional în gastronomia noastră".

Și pentru ca meniul să fie complet, de la degustare nu a lipsit nici braga, celebra băutură răcoritoare cu specific turcesc.

Georgian Valentin Bounegru - bucătar: "Promovarea gastronomiei în Brăila, cu rețetele brăilene, e o idee excelentă".

Spectacolul culinar a făcut parte dintr-un concurs dezvoltat de Reprezentanţa Comisiei Europene în România, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei și are rolul de a dezvolta abilităţile elevilor de leadership şi de a le pune în valoare, în contextul unor activităţi legate de valorile şi temele europene.

"S-a preparat kavârnă de porc și mi s-a părut destul de gustoasă, ne-a pus fiecărui câte o porție micuță să gustăm și a fost foarte bună" spune participant.

"Miroase foarte bine și gustul este extraordinar" declară alt degustător.

Concursul "Lider European", se derulează la nivel național și este deschis tuturor liceelor din România.

reporter: Ana-Maria Dobre

operator: Luigi David

Pe aceeași temă

Concurs Digi24&colon...

Mecanismul este simplu: tot ce trebuie să faceţi este să urmăriţi emisiunea Sănătatea în bucate, în fiecare weekend...