Carne şi ouă, vândute la 35 de grade. Marfa este ţinută pe tarabă, direct în bătaia soarelui

Data publicării:
alimente

Deşi zilele acestea temperaturile au depăşit 35 de grade Celsius, iar alimentele precum carnea, peştele, brânza, ouăle şi laptele ar trebui păstrate în condiţii corespunzătoare, unii vânzătorii nu se sfiesc să-şi expună marfa direct pe tarabă, în bătaia soarelui. Se întâmplă în două pieţe din Galaţi, luate cu asalt de comercianţi veniţi tocmai din Republica Moldova.

Gălăţenii sunt conştienţi de riscul la care se expun, însă unii dintre ei sunt atraşi de preţurile mici şi cumpără astfel de produse.

Şi mai grav este că vânzătorii din Republica Moldova nu au documente de provenienţă a mărfii, iar comercializarea produselor de acest gen este interzisă. Cu toate acestea ei sunt toleraţi de reprezentanţii pieţelor gălăţene.

Viorica Pârlog, director comercial Administraţia Pieţelor Galaţi: "Administraţia nu poate confisca aceste produse, de altfel nici nu taxează aceşti comercianţi proveniţi din Republica Moldova. Ei sunt taxaţi doar la legume vegetale, legume, fructe. Restul de produse le scot după ce trec lucrătorii noştri şi le ţin ascunse în sacoşe."

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică trag un semnal de alarmă şi spun că alimentele perisabile ţinute la temperaturi mari pun în pericol sănătatea oamenilor.

Liliana Iordăchescu, purtător de cuvânt DSP Galaţi: "În general riscul este de toxinfecţie alimentară. Toxinfecţie alimentară reprezentând o maladie infecţioasă provocată de ingerarea alimentelor contaminate cu agenţi patogeni, adică bacterii, virusuri."

În mod normal, comercianţii sunt obligaţi să-şi expună marfa la temperaturi curprinse între două şi opt grade.
Inspectorii de la Protecţia Consumatorului spun că vânzătorii care sunt prinşi cu produse alimentare alterate riscă amenzi cuprinse între 2.000 şi 20 mii de lei.

Reporter: Cornelia Mazilu
Operator: Bogdan Cazacu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri