Din Siria, într-un spital din Tecuci

Data publicării:
sirian

Souliman Asami are 54 de ani, este medic primar ginecolog şi a venit pentru prima dată în România în anul 1980. A absolvit Facultatea de Medicină din Iaşi, a lucrat o perioadă în Hârlău, judeţul Iaşi după care a plecat în Siria. S-a întors în România imediat şi a decis că nu va mai pleca niciodată acasă. Îşi aduce aminte cu regret cum arăta ţara lui în urmă cu peste 10 ani şi cum este acum.

Souliman Asami - medic ginecolog: "Atunci dezvoltarea infrastructurii era foarte foarte mare. Dar din păcate, aţi auzit, e război civil în Siria, toate grupurile teroriste au intrat la noi şi s-a distrus absolut tot, tot, tot."

La Tecuci a ajuns la îndemnul unui alt medic sirian, fost coleg de facultate. A venit, i-a plăcut şi spune că nu va mai pleca niciodată din România. Mai ales că nu mai are nimic în ţara sa natală. Membrii familiei au fugit în Turcia sau Iordania, iar despre prieteni primeşte numai veşti triste.

Souliman Asami - medic ginecolog: "Totul este distrus. Chiar am avut un apartament acolo foarte frumos. Racheta a venit în mijlocul lui şi l-a dat jos tot. Printre rudele sau cunoscuţii pe care îi aveaţi acolo se numără şi unii care şi-au pierdut viaţa? Foarte mulţi, foarte mulţi. Din rudele mele. Verişori de-ai mei, prieteni de-ai mei."

Aici la Tecuci va lucra în secţia de Ginecologie de la Spitalul Municipal. Un oraş mic, cu un spital mic, într-un sistem medical cu mult în urma celui din Siria anilor '80 - '90.

Souliman Asami - medic ginecolog: "Sistemul care a fost înainte în Siria este cu mult mult mai înainte decât sistemul din România. Cel pe care îl ştiţi, din '80, era mult mai înainte decât cel de aici? Da, da. Şi a fost până la problemele care sunt. Până în 2011."

Pentru conducerea Spitalului Municipal Tecuci, venirea unui medic reprezintă o adevărată gură de oxigen. Având în vedere că unitatea medicală se confruntă cu mari deficienţe de personal.

Mihaela Ginghină - director medical Spitalul Municipal Tecuci: "Pentru noi este un real beneficiu pentru că se asigură o linie completă de gardă, o mai bună desfăşurare a activităţii medicale şi o decongestionare a activităţii celorlalţi medici care sunt suprasolicitaţi de foarte mult timp."

Medicul ginecolog Souliman Asami este căsătorit cu o româncă, are doi copii de 26 şi 19 ani, iar cel mai mare este student la medicină. Cât despre ţara lui natală, nu a mai ţinut legătura cu nimeni de trei ani. Nu mai are cu cine, spune el.

Reporter: Adrian Obreja
Operator: Bogdan Cazacu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri