Sari la conținut

Insulă în mijlocul Dunării

Insula a apărut după ce apele Dunării au scăzut cu mai bine de patru metri, din cauza lipsei precipitaţiilor din această vară.

Georgiana Ciurea, reporter Digi24 Galaţi: "Insula apare mereu atunci când cotele Dunării scad foarte mult. În acest an însă, ea se întinde pe o suprafaţă mult mai mare şi este foarte aproape de zona de tranzit a bacurilor care fac legătura între judeţelor Galaţi şi Tulcea".

Bacurile traversează Dunărea acum pe un alt traseu, pentru a nu eșua pe bancul de nisip.

Nicolae Gârleanu, căpitan: "Toate aluviunile care vin pe Siret s-au depus pe malul opus. Şi acum ocolim vreo 200 de metri dus, 200 de metri întors, cam un 400 de metri".

Pentru unii gălăţeni mai curajoşi, în astfel de situaţii nu ai nevoie decât de o barcă pentru a admira de aproape insula. Ceilalţi au privit de pe uscat fenomenul de pe Dunăre.

"E chiar foarte spectaculos, pentru că alţi prieteni au observat oameni care mergeau pe apă" spune un localnic.

"Foarte interesant. N-am mai văzut aşa ceva, e pentru prima oară şi locuiesc de când m-am născut în Galaţi" povesteşte alt trecător.

Din cauza scăde­rii debitului Dunării, reprezentanţii AFDJ realizează periodic măsurători şi acţiuni de dregare a apei.

Mihai Popescu Teclu, şef tehnic AFDJ: "Nici măcar în amonte nu sunt precipitaţii, nicio speranţă, debitul a ajuns în jur de 2.500 de mc la intrarea în ţară. Un nivel obişnuit pentru luna iulie un 5400. Este sub jumătate. August 4600. Şi prognoza e să scadă în continuare. Până în septembrie probabil vom ajunge să mergem cu bicicleta pe apă".

Cota Dunării a ajuns la 97 de centimetri în condiţiile în care, pentru a nu fi probleme, ar trebui să fie între 400 şi 500 de centrimetri.

Scăderea ei a adus un singur beneficiu - o parte din vechiul cheu al Galaţiului, folosit de nave în Evul Mediu, a ieşit la suprafaţă.

Marius Mitrof, consilier Direcţia de Cultură Galați: "În această zonă nu acostau decât corăbiile care veneau cu marfă la Galaţi. Galaţiul fiind un oraş cosmopolit şi fiind un port care nu se afla sub monopol otoman era preferat de toţi negustorii Europei şi ai Orientului".

Specialiştii atrag atenţia că nivelul Dunării va scădea alarmant şi în următoarea perioadă.

reporter: Georgiana Ciurea
operator: Gelu Mormoloc