Sari la conținut

Jucării din alte vremuri

Piesa de rezistenţă a expoziţiei de jucării din Galaţi este o baie în miniatură din anul 1900 - o producţie germană.

"Este o cabină de baie pe care mulţi români nu o aveau acum 100 şi ceva de ani. Trebuia pusă apă la duş şi avea o mică pompiţă care pompa duşul" spune colecţionarul.

În vitrină, la loc de cinste stau şi alte două jucării de colecţie valoroase.

"O maşină din anii 20, mecanism cu arc, îi lipsesc din păcate becurile, dar se vor reface. Şi acesta este un tanc realizat în 1930 de o firmă germană, care este perfect funcţional" mai spune proprietarul jucăriilor. 

Organizatorul expoziţiei este Cristian Dumitru, un colecţionar de 51 de ani din Bucureşti. Pasiunea o are din copilărie, atunci când se bucura pentru orice maşinuţă pe care o primea de la părinţi.

S-a gândit să păstreze jucăriile şi chiar să adauge altele colecţiei sale modeste. Acum a adunat peste 12 mii de piese. La Galaţi, însă, a adus numai o mie.

Cristian Dumitru, colecţionar: "În ultimii 25 de ani am început să echilibrez colecţia pentru că la început era o colecţie de băiat numai cu maşinuţe şi trenuleţe, şi încet încet s-au adunat peste 12.000 piese".

Încântaţi de colecţie au fost atât cei mici, cât şi părinţii sau bunicii, care au retrăit clipele copilăriei.

"Mi-a aduc aminte de o păpuşă foarte frumosă pe care am primit-o de Crăciun şi pentru că era atât de frumoasă am pus-o în vitrină să o am cât mai mult timp" spune o vizitatoare.

"Mi-aduce aminte de copilăria mea, a părinţilor şi a bunicilor mei. Foarte frumos" declară altă gălăţeancă. 

Expoziţia de jucării "Copilărie şi bucurie" va rămâne deschisă la Muzeul Culturii din Galaţi timp de o lună.

reporter: Cornelia Mazilu
operator: Gelu Mormoloc

Pe aceeași temă