Navă lansată la apă

Data publicării:
lansare iuniee

Spectacol la Şantierul Naval Damen din Galaţi! O navă înaltă cât un bloc cu patru etaje şi lungă de 80 de metri, la care s-a muncit un an, a primit botezul apei. Este cea de-a doua navă care va ajunge la un armator din Nigeria.

Florin Spătaru, director resurse umane: "Va opera în zona Africii şi din această lungă serie pe care am construit-o la Galaţi putem să spunem că am acoperit o mare parte din apele globului, pentru că o parte din nave operează în Brazilia, o parte din marea nordului".

La lansare au fost prezente aproape 400 de persoane - angajaţi din şantier, rude ale acestora , dar şi elevi şi copii de grădiniţă.

"Mi-a plăcut tare. Mi-a plăcut când a fugit! Am avut emoţii" spune un copil.

"Foarte emoţionant. Am văzut că se duce nava, chiar e o senzaţie plăcută aşa, dacă nu ai vazut, e chiar frumos" declară alt copil.

În ultimii trei ani, în Şantierul Naval Damen s-au construit 11 astfel de nave. Ele transportă combustibil, apă potabilă sau alte mărfuri la platforme de foraj marin şi de exploatare a hidrocarburilor marine. Pentru comanda nigerienilor, muncitorii au venit chiar şi cu îmbunătăţiri.

Marian Pătrăşcoiu, manager de proiect: "Fenderele sunt acele bare de cauciuc pe care le vedeţi, care servesc la protecţia navei în momentul în care se aproprie de o altă navă, de cheu sau de platformă de foraj. La primele nave erau trei perechi, acum sunt cinci perechi, cu o distribuţie mai largă".

Şantierului Naval Damen are comenzi pe tot parcursul anului pentru acest tip de navă, dar la dimeniuni mai mari.

Florin Spătaru, director resurse umane: "Avem seria de nave mai mari, PSV 5000, care vor fi construite pentru Canada. Cu siguranţă direcţiile noastre de dezvoltare se vor duce către Oil&Gas, către navele tehnice şi navele aceste yahturi şi sectorul remorcherelor".

26 de nave vor fi livrate de Şantierul Naval Damen în acest an către parteneri externi, iar comenzile primite acoperă deja activitatea pe anul viitor.

Pentru a face faţă solicitărilor, compania a angajat anul trecut aproape 200 de muncitori. Şantierul Naval Damen are în prezent 2.500 de angajaţi.

Reporter: Georgiana Ciurea
Operator: Gelu Mormoloc

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri