Interzis în Uniunea Europeană, polistirenul este încă folosit în țara noastră, la anveloparea locuințelor

Data publicării:
izolatie polistiren 2

Dacă majoritatea ţărilor din Uniunea Europeană s-au declarat împotriva anvelopării locuinţelor cu polistiren, în ţara noastră aproape că nu există bloca în care izolația termică să fi fost făcută cu alt material, lucru criticat de specialiști. Arhitectul Ionel Oancea a explicat că acest material nu lasă să respire zidul şi, în acelaşi timp, între polistiren şi cărămidă apare o floră microbiană care în timp dăunează sănătății locatarilor.

Există însă proprietari de apartamente care au ales izolația cu polistiren chiar și după ce au citit studiile care arată că se expun astfel, pe termen lung, la astm, bronșite sau boli de plămân.

Arhitecţii recomandă materiale alternative pentru izolare, mai puţin dăunătoare pentru sănătate. O soluție ar fi spațiile de aer lăsate între ziduri. Polistirenul poate fi înlocuit și cu vata bazaltică.

Pentru izolarea termică a unei locuinţe cu polistiren, proprietarii trebuie să plătească aproximativ 5 euro pe metrul pătrat. Sistemele de izolare care includ fațada pot ajunge însă și la prețuri cu 40% mai mici.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri