Sari la conținut

Meditații gratuite pentru cei mai buni elevi din Iaşi, la Centrul de Excelență

În fiecare an cei mai buni elevi din Iași trec prin testări riguroase pentru a fi admiși la Centrul de excelență. Iar trierea nu este întâmplătoare. Primesc gratuit meditații de la cei mai buni profesori. Anul acesta vor studia nu doar științe exacte, geografie sau limba si literatura română. Pe lângă limbile străine de circulație internațională studiate până acum, elevii pot opta și pentru neogreacă sau rusă.

Corina Gurulea este elevă în clasa a X-a şi spune că ar vrea să studieze la Moscova: "Cred ca limba rusă este o limbă de viitor, se observă o creştere a numărului de vorbitori, este o limbă internaţională, este vorbită în foarte multe ţări, chiar dacă este uneori neglijată, ea aduce oportunităţi foarte mari cunoscătorilor, şi cred ca îmi va fi de folos."

Acest fapt este confirmat de profesorii care au decis să ofere elevilor și o astfel de opțiune.

"De ce limba rusă? Pe de o parte pentru că e o putere, e o zonă bine dezvoltată economic, se vede clar că este nevoie de un dialog între Uniunea Europeană şi spaţiul non EU să spunem, şi atunci nevoia de limbi străine mai puţin cunoscute creşte mai mult," a explicat Camelia Gavrilă, inspector şef ISJ Iaşi.

"Se cerea acest lucru deoarece, ani la rând, am obţinut premii naţionale, la olimpiadele naţionale şi internaţionale, avem elevi foarte buni şi doritori de a face excelenţă în acest domeniu," a adăugat Zenaida Gromic, profesor de limba rusă.

La Centrul de Excelenţă predau 150 de profesori. Numărul elevilor care s-au înscris pentru a beneficia gratuit de meditații a fost inițial mai mare de 2.000, dar, în urma testărilor, au rămas doar 1.300.

Informaţii suplimentare pe acest subiect a oferit Sabina Manea, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi, invitată la jurnalul principal al Digi24 Iaşi, de la ora 18:00. Video cu intervenţia completă în jurnal aici: