NEAMŢ. Funcționarii unei primării, obligați să returneze sporurile din ultimii 3 ani

Data publicării:
SPOR DISPOZITIV

Primarul comunei Bozieni priveşte nedumerit decizia instanţei care îl obligă să le plătească angajaţilor sporul de dispozitiv. Un spor în valoare de 25% din salariul de bază, instituit din 2009 pentru funcţionarii care trebuie să fie la dispoziţia autorităţii locale 24 de ore din 24. După ce a respectat legea, inspectorii Curţii de Conturi îi spun că nu a procedat corect.

"Au făcut imputaţie pe ultimii trei ani de zile pe acest spor de dispozitiv menţionând că sumele trebuiesc recuperate, că s-au dat ilegal, iar această sentinţă civilă îşi încetează dreptul şi puterea," a spus Doinel Grumezescu, primarul comunei Bozieni.

Acum, toţi cei 13 funcţionari care au încasat încă din martie 2011 acest spor, trebuie să dea banii înapoi. Iar sumele nu sunt deloc mici. Spre exemplu, unul dintre consilieri ar trebui să returneze aproape 7.500 de lei. Spune însă că nici prin gând nu-i trece sa facă acest lucru.

"Toate actele normative adoptate din 2009 până în 2014 cu privire la salarizarea bugetarilor fac trimitere la luna decemrbie a anului anterior care te duce până în luna decembrie 2009 când, la vremea respectivă, salarizarea se făcea în baza a două ordonanţe de Guvern, după care legea 330/2009 face trimitere că în salariul de bază pot intra şi acele sporuri de dispozitiv," spune Dorel Balţătescu, consilier al primarului.

Odată cu aceste decizii de imputare a sporului de dispozitiv, salariile angajaţilor s-ar diminua drastic. Spre exemplu, secretarul primăriei, cu o vechime de 13 ani, ar ajunge să câştige doar 600 de lei.

Ca să nu dea banii inapoi, funcţionarii şi-au angajat un avocat şi au deschis o nouă acţiune în instanţă. "Având în vedere că decizia este definitivă şi irevocabilă, dupa opinia mea, nu se poate ca cineva să vină şi să contramandeze," spune Vasile Popescu, preşedintele Sindicatului Finanţelor Publice Roman.

Acum, funcţionarii trebuie să aştepte o nouă decizie a magistraţilor de la Tribunalul din Piatra Neamţ. Primul termen este fixat la sfărşitul lunii octombrie. Oficialii Curţii de Conturi nu au transmis un punct de vedere în acest caz.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri