Sari la conținut

Olimpicii, admiși fără examen la Universitatea de Medicină din Iași

Bianca Ilașcu se numără printre cei 16 olimpici admiși fără examen la facultățile Universității de Medicină și Farmacie din Iași. În ultimii trei ani, tânăra a fost olimpică națională la neogreacă. S-a pregătit și pentru testul grilă de admitere, spune ea, dar vestea că a fost admisă la Medicină fără să susțină examenul a bucurat-o enorm. "Sunt onorată că mi s-a oferit această şansă să fiu admisă pe locurile olimpicilor. Pentru orice olimpiadă este nevoie de o capacitate mai mare de a asimila unele informaţii ceea ce este nevoie şi pentru Medicină şi pentru orice altă facultate," a spus tânăra.

Candidații care au susținut examenul sunt însă de altă părere: "Mi se pare puțin ciudat. Adică eu am muncit atât și ei vin cu anumite premii care nu țin de domeniul acesta și ne iau locul, dar asta este." "Nu mi se pare corect deloc. Adică nu cred că a fi olimpic la religie înseamnă să știi chimie, să te descurci ." "Oricum, olimpicii nu știu cât vor rezista în facultate."

Conducerea universității susține însă că toți olimpicii admiși în anii precedenți au făcut performanță și la facultate. Vasile Astărăstoae, rectorul Universității de Medicină și Farmacie (UMF) Iași: "Cei pentru care am fost criticat că a fost olimpic la șah sau olimpic la educație fizică sunt acum unul în anul trei și unul în anul patru și sunt printre cei mai buni studenți pe care i-am avut noi spre deosebire de cei pe care i-am avut noi la admitere, au intrat cu notă mare și pe urmă s-au pierdut pe parcurs."

Este pentru al cincilea an în care olimpicii sunt admiși fără examen la Universitatea de Medicina si Farmacie din Iași.