Sari la conținut

Pacienţii cu HIV, fără tratament. Un medicament nu mai este de găsit, alte două sunt aproape epuizate

Medicii de la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi se tem pentru viaţa pacienţilor cu HIV după ce aceştia stocurile cu medicamente pentru tratamentul acestora au fost aproape epuizate. S-a ajuns în această situaţie după ce distribuitorul de medicamente nu şi-a onorat în totalitate comanda din luna decembrie. Orice întrerupere a tratamentului vine cu grave repercusiuni pentru pacienţi.

Iulian a fost diagnosticat seropozitiv în urmă cu 18 ani şi povesteşte că de fiecare dată când reia tratamentul trece prin clipe cumplite: “Când ne luăm pastiluţele începem ba să ameţim, să avem vărsături, să ne stricăm puţin la burtă, să nu mai avem poftă de mâncare sau să nu avem chef de viaţa pe care trebuie să o avem.”

Reprezentanţii acestor bolnavi sunt nemulţumiţi că la fiecare început de an sunt puşi în situaţia de a întrerupe tratamentul.

“Aceşti oameni trăiesc încontinuu cu teamă pentru că ei din două în două săptămâni merg să solicite tratamentul. Niciodată nu ştiu dacă va fi tratament peste 2 săptămâni sau nu,” a explicat Mihaela Munteanu, purtătorul de cuvânt al Asociaţiei Alături de Voi.

În prezent, în farmacia Spitalului de Boli Infecţioase rafturile cu medicamente pentru bolnavii cu HIV sunt aproape goale. Criza de medicamete mai poate dura şi două săptămâni pentru că medicamente pot fi cumpărate de unitate numai după ce spitalul primeşte fila de buget pentru anul acesta.

“Pentru anul 2015 având în vedere că bugetul de stat a fost aprobat recent desigur Ministerul Sănătăţii urmează ca în această perioadă să împartă banii alocaţi pe compartimente, pe programe de sănătate, ceea ce înseamnă că în perioada imediat următoare Spitalul de Boli Infecţioase ar trebui să primească şi fila de buget pe 2015,” a declarat Marius Voicescu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi.

Medicii sunt îngrijoraţi că starea pacienţilor se poate deteriora în acest timp.

Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi: “Întreruperea de tratament dacă este lungă, aceasta înseamnă pe o perioadă mai mare de câteva zile, modifică structura virusului respectiv în sensul că virusul care este să spunem cu ghilimelele de rigoare extrem de deştept devine rezistent la medicaţia pe care o primeşte în momentul de faţă pacientul şi noi vom fi nevoiţi să dăm o altă asociere de medicamente dar care întotdeauna este sueprioară pe un alt eşalon de gravitate a bolii şi întotdeauna este mai scumpă.”

În evidenţa Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi sunt 1.400 de bolnavi cu HIV, iar pentru 230 dintre ei, cei care au domiciliul stabil în Iaşi, tratamentul este asigurat de unitatea medicală.