Sari la conținut

Argila, mai atractivă ca tableta. La o școală de vară din Bihor copiii învață cum se construiesc casele din lut

În curtea casei din paie din comuna Paleu e forfotă mare. Zeci de copii lucrează de dimineață, cu mâinile și picioarele în lut.

"- Am șters casa prima oară, după aceea am luat pensula și am udat-o și am pus argilă pe casă.
- A fost greu?
- Nu la început."

Cea mai amuzantă parte a fost frământarea argilei. Copiii sunt ajutați de 8 voluntari din Spania și Italia, și ei la prima experiență de acest gen.

"- Ai mai făcut așa ceva înainte?
- Nu, nu am mai făcut.
- Ce ți-a plăcut cel mai mult să faci, să construiești băncuța, să tencuiești casa...?
- Băncuța.
- De ce?
- A fost mai ușor."

"Este mai amuzant să înveți alte chestii mai noi decât să te joci pe calculator."

"(Copiii - n.n.) sunt obișnuiți doar cu orașul, nu respiră aer curat și trebuie să îi punem într-un alt spațiu în care să se bucure de natură și să construiască, să vadă cum se fac unele lucruri decât să primească totul de-a gata", spune Ana Laura Perez Alvarez, voluntar din Spania.

Cu pricepere și îndemânare cei mici construiesc un cuptor, după modelul celui în care bunicii coceau pâine. La acesta se adaugă o bancă cu decorații din sticlă și alte obiecte decorative. O provocare este tencuirea casei de paie.

"Sunt extraordinar de uimit de rezultatele pe care le am de pe urma copilașilor. Tencuiala arată foarte bine, casa se îmbracă din ce în ce mai bine și arată tot mai frumos și prind destul de repede copiii", a observat Ciprian Ciuciu Pitz, proprietarul casei.

"Învățăm copiii să vadă ce înseamnă argila, cum se poate lucra, cum se făceau case din argilă sau diferite obiecte de construcție gen banca pe care o construim acolo împreună", spune Marius Hărduț, coordonator.

Învățarea și practicarea acestei îndeletniciri milenare are loc în cadrul unei școli de vară, gratuite, care se desfășoară pe toată durata vacanței. Din cei aproape 90 de copii înscriși mulți care nu au posibilitatea să își petreacă vacanța la țară.

Reporter: Diana Grad
Operator: Florin Lucuța