Sari la conținut

Bacalaureat cu mai puțini elevi. 40% dintre absolvenții bihoreni nu s-au înscris la examen

La sesiunea de Bacalaureat care a început azi s-au înscris peste 4200 de liceeni din Bihor, dintre care 3500 din acest an, iar 750 din promoțiile anterioare. În schimb, alți aproape 2500 de elevi care au terminat liceul în acest an au preferat să nu se prezinte la această sesiune. Profesorii au o explicație.

"Cei care până acum erau obișnuiți să obțină o asemenea hârtie în condiții mai mult sau mai puțin corecte, au renunțat", explică Virgil Blage, directorul Colegiului Economic "Partenie Cosma" din Oradea.

Pentru ceilalți Bacalaureatul a debutat cu proba orală la limba română. A fost simplu, au recunoscut cei mai mulți elevi, care spun că adevăratul examen va începe peste câteva săptămâni, o dată cu probele scrise.

"- Fără emoții, degajată și sper să se termine repede. Puțin folositoare și mai mult încurcă.
- De ce ?
- Pentru că nu se dau note, ci calificative care nu le ajută deloc în media finală de la Bac", spune Alexandra Ghib, elevă.

Alții, în schimb, abia și-au putut calma emoțiile înainte de a intra în sală. Știau că îi așteaptă 65 de subiecte diferite.

"Sincer să fiu mă aștept la orice. Am învățat din aproape orice."

Elevii au avut parte de relaxare doar după ce au ieșit din sălile de examinare.

"Mi-a căzut un text informativ, am avut de scris ideile principale, tipul de text, să îmi exprim opinia", spune Casandra Belea, elevă. "Am avut norocul de a-mi cădea un text mai ușor pentru mine, un text juridic administrativ", o completează Alexandru Badea.

În acest an, în Bihor există 47 de centre de evaluare. De miercuri până vineri, elevii vor susține proba orală în limba maternă.

Reporter: Claudiu Mihuț
Operator: Constantin Gheorghiță