Sari la conținut

BIHOR. Comună cu rețea de apă, alimentată de la magazin

Deşi au reţea de apă în localitate, oamenii dintr-o comună bihoreană sunt nevoiţi să cumpere apa potabilă de la magazin. Asta pentru că jumătate din zi robinetele sunt uscate, iar în restul timpului curge un lichid care nu poate consumat. Anul trecut, cei 7.000 de localnici din Diosig trebuiau să fie racordaţi la o reţea nouă. Din lipsa banilor, aceasta va fi gata doar la finalul acestui an, au promis autorităţile locale.

Doar dimineața și seara pot folosi sătenii din Diosig apa de la robinet. În rest, au parte de un lichid cu impurități, care curge fără presiune. Asta în cazul în care alimentarea nu este oprită.

"În gospodăria noastră nu prea curge apa, deci zile trec când nu avem apă deloc", spune un localnic. "Când curge, atunci e murdară şi nu se poate bea", completează altul.

"La noi apă nu este de la ora zece până la aproximativ şapte, opt. Deci în caz de incendiu, Doamne fereşte, să fie incendiu la cineva, poate să moară tot satul că nu este apă."

În această situație, localnicii din Diosig se văd obligați să-și cumpere apa de la magazin.

"Seara, când vrei să faci baie la copil, trebuie să mergi să cumperi apă plată, dacă vrei să-i faci baie. La robinet, afară, înăuntru, cum boilerul este mai sus, nu avem, nu are presiune, afară eventual dacă este, este cu rugină, cu mizerie."

"Nici nu o folosim pentru băut, luăm apă minerală şi aia bem."

"Apa dacă o băgaţi într-un borcan şi să ţineţi două zile, e plin cu viermişori; deci nu poate bea."

În plus, sătenii sunt nemulțumiți că sunt obligați să plătească mai mult decât consumă.

Reprezentanții companiei care administrează rețeaua de apă din Diosig recunosc că există unele probleme. Spun, însă, că rețeaua are 40 de ani vechime, iar cea nouă nu e gata, deși trebuia finalizată anul trecut.

"În perioadele acestea mai secetoase, când e apă mai puţină, avem probleme, fiindcă există o investiţie începută şi nu e terminată. Trebuia să fie terminată în 2016, de când am preluat-o noi, dar, din păcate, funcţionăm tot pe reţeaua veche", susţine Arcadie Tokes, reprezentantul companiei de apă.

"Acum doi ani am început construcţia unei noi reţele de apă, cu un depozit de apă de 200 de metri cubi, care va fi dată în funcţiune anul acesta", explică Atilla Mados, primarul comunei Diosig.

Edilii spun că lucrările în valoare de cinci milioane şi jumătate de lei au fost oprite o perioadă din cauza lipsei banilor. Între timp, problema finanțării a fost rezolvată, așa noua rețea va fi terminată la finalul anului, promit autoritățile.

Reporter: Bianca Firezar
Operator: Florin Lucuţa
Editor web: Adrian Laboş

Pe aceeași temă