BIHOR. Două depozite de deşeuri periculoase, greu de ecologizat

Data actualizării: Data publicării:
depozit periculos

E pericol de poluare în nordul Bihorului, din cauza a două depozite în care sunt păstrate resturile provenite de la sondele de petrol din zonă. E vorba de mii de metri cubi de substanţe toxice aflate în grija unor firme intrate în faliment. Din acest motiv nu sunt bani pentru închiderea şi ecologizarea depozitelor. În cazul unor accidente, aceste resturi periculoase pot otrăvi solul şi pânza freatică, atrag atenţia comisarii Gărzii de Mediu.

Din cele nouă depozite de deşeuri periculoase existente în Bihor, două sunt într-o situaţie aparte. Este vorba despre cele din Derna şi Dolea, unde sunt depozitate mii de metri cubi de deşeuri.

Cosmin Gal, inginer de mediu în Suplacu de Barcău: "Batalul Dolea conţine resturile ce au provenit de la procesul tehnologic de la fosta rafinărie Crişana. Conţin fel şi fel de substanţe toxice pentru mediul înconjurător şi de aceea trebuie eliminate!"

Monica Crişan, purtătorul de cuvânt al Gărzii de Mediu Bihor: "Este un depozit de gudroane acide (cel de la Derna - n.n.) care prezintă şi un pericol iminent asupra mediului şi asupra cetăţenilor locuitorilor din zonă. Cele două bataluri se află în intravilanul localităţii, fapt pentru care irizaţiile prezentate pot ajunge inclusiv în gospodării."

Situaţia este cu atât mai complicată cu cât firma în grija căreia se află cele două depozite a intrat în faliment. Din acest motiv, sarcina ecologizării şi închiderii depozitelor cade în sarcina administraţiei locale.

Bogdan Costea, reporter Digi24 Oradea: "Comisarii Gărzii de Mediu Bihor spun că miile de metri cubi de deşeuri periculoase depozitate aici s-ar putea revărsa oricând în cazul unor ploi serioase peste digul de doar 40-50 de centimetri înălţime afectând mediul."

Ca să ecologizeze întreaga zonă, primăria este obligată prin lege să parcurgă mai multe etape prevăzute în avizul emis de Agenţia de Protecţie a Mediului. Costul final este estimat la 2 sau chiar 3 milioane de euro. Pentru că nu dispun de aceşti bani, edilii încearcă să obţină o finanţare europeană.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Florin Lucuţa
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri