Sari la conținut

Bombă ecologică dezamorsată. Cinci milioane de tone de şlam de lângă Oradea vor fi ecologizate

Situate în fosta industrială a Oradei, pe drumul spre graniţa cu Ungaria, depozitele de şlam se întind pe 80 de hectare. În cei 40 de ani de funcţionare a combinatului Alumina, în patru halde au fost aruncate milioane de tone de deșeuri industriale. Acestea conțin soda caustică folosită la spălarea bauxitei din care se obținea aluminiul.

"La un litru de șlam cam un gram era soda caustică. În total, în halda C zero sunt aproximativ 3 milioane de tone de șlam uscat, iar în haldele C1, C2 şi C3 sunt două milioane 200 de mii de tone de șlam uscat", explică Francisc Erdei, directorul general al societăţii Cemtrade.

Asta înseamnă că de-a lungul anilor s-au adunat peste 5 mii de tone de sodă caustică. Pentru că gropile nu sunt etanşeizate, substanţele periculoase se infiltrează în pânza freatică. Rezultă astfel un adevărat pericol pentru locuitorii oraşului."În funcție de cantitatea ingerată și de durata expunerii la hidrixidul de sodiu din apa potabilă pot apărea afecțiuni digestive, renale din cauza aportului crescut de sodiu, dar și coroziunea tubului digestiv", susţine Dorel Tîrț, purtătorul de cuvânt al DSP Bihor.

La fel ca statul român, care a deţinut combinatul Alumina până în anul 2000, nici concernul rus care l-a cumpărat nu a făcut nimic ca să ecologizeze uriașele depozite. Asta deşi normele europene în domeniu îi obligă să facă acest lucru.

"În anul 2000 SC Cemtrade a obținut de la agenția pentru protecția mediului un acord de mediu în ce privește ecologizarea pe care nu l-au pus în aplicare nici acum. Există avize de mediu pentru stabilirea obligațiilor de mediu, dar în acele avize nu sunt specificate procentele în care ei își asumă aceste ecologizări", spune Sanda Mercea, directorul executiv al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor.

Între timp, luna trecută patronii ruşi ai combinatului au vândut haldele de șlam către două firme autohtone care au în plan ecologizarea zonei.

"Acesta ar consta în prelucrarea integrală a acestui șlam roșu care este periculos și care conform normelor UE, el trebuie anihilat definitiv pentru a lipsi pericolul pentru comunitate și zona de vest a României", a precizat Gabriel Roșianu, directorul SC Fibrocim SRL.

Costul ecologizării celei mari mari halde de şlam, întinsă pe 39 de hectare va costa aproape 6 milioane de euro. Banii ar putea proveni din fonduri europene.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Constantin Gheorghiță
Editor web: Adrian Laboş

Pe aceeași temă