Sari la conținut

VIDEO. Căprioare sfâșiate de câini într-o comună din Maramureş

Imagini cutremurătoare într-o comună din Maramureș. Zeci de căprioare au fost fie omorâte, fie grav rănite după ce au fost atacate de câinii localnicilor. Reprezentanții fondului privat de vânătoare din Iadăra spun că numai în acest an aproximativ 40 de sălbăticiuni din cele 300 care trăiesc pe dealurile și prin pădurile comunei Mireșu Mare au sfârșit în colții câinilor. Atenție, urmează imagini și informații care v-ar putea afecta emoțional!

Indiferent de anotimp, pe timp de zi sau pe timp de noapte, câinii localnicilor din Iadăra, comuna Mireșu Mare, atacă în neștire. O spune Vlad Prună, un tânăr de 30 de ani care, deși e vânător, își dedică timpul salvării și îngrijirii căprioarelor atacate de câini.

"Sunt foarte mulți câini și stăpâni de câini cărora nu le pasă. Nu le pasă la niciunul, nici măcar dacă le atragi atenția: legați-vă câinii că uite, iarăși a mâncat o căprioară, iar am găsit căprioara sfâșiată. Nu îi interesează", a observat tânărul.

"Am găsit în pădure piei, resturi de animale. Dacă aplicăm legea, oamenii ne condamnă că le împușcăm câinii, că nu știu ce", povesteşte Andrei Mureșan, gestionarul fondului privat de vânătoare Iadăra.

De doi ani, de când încearcă să îi sensibilizeze pe localnicii care își lasă câinii liberi prin sat, Vlad a văzut de toate. "Am urmărit câinele, a intrat în curte cu o jumătate de ieduț. L-a prins, l-a mâncat și l-am întrebat pe om: ce mănâncă câinele ăsta?!, zic. Nu știu ce mănâncă. Îți spun eu. Uite, costița și așa ce se vede, e ieduț de căprioară."

Tânărul a cheltuit mii de lei pentru operațiile plăpândelor animale și a amenajat în curtea casei un țarc unde își duc viața trei pui de căprioară. Fiecare are o poveste tristă.

"Pe ăsta l-a găsit fratele meu, a auzit cum a zbierat, și a fugit și a dat cu niște pietre după câini și au apucat doar să-l muște de spate un pic", povesteşte Vlad.

Localnicii cunosc situația, dar ridică din umeri când vine vorba de câinii nesupravegheați.

"E adevărat, dar ce putem noi face?! Alții îi tin legați, alții nu."

O explicație are primarul din Mireșu Mare, Ioan Mătieş: oamenii își lasă câinii nelegați din cauza porcilor mistreți care se înmulțesc și care le distrug toate culturile. "Păcat de acest incident. Și eu iubesc animalele, dar în același timp nu pot să fiu de acord ca să fie distruse culturile în halul acesta."

Potrivit legii vânătorii, lăsarea câinilor liberi pe fondurile cinegetice se sancționează cu amenzi cuprinse între o mie și trei mii lei.

Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa
Editor web: Adrian Laboş