Cauzele alunecării de pe dealul Ciuperca

Data publicării:
cauze alunecare ciuperca

Amplasamentul apreciat ca instabil, geologia zonei, ploile din octombrie 2016 ori neconformităţi în proiectarea şi execuţia lucrărilor. Acestea sunt cauzele producerii alunecărilor de teren de pe dealul Ciuperca din luna noiembrie 2016, aşa cum au fost identificate de către experţi tehnici din Timişoara, la solicitarea Primăriei Oradea.

Potrivt specialiştilor, dealul e considerat un amplasament istoric instabil, format din două straturi principale de teren.

"Unul solid, de argilă cenuşie şi celălalt de aproximativ 3 metri şi jumătate grosime, din nisipuri moi, care sunt predispuse la infiltraţii de apă; între cele două straturi există posibilitatea de alunecări de teren", spune Ilie Bolojan, primarul Oradei.

Experţii au identificat printre cauzele alunecărilor şi ploile abundente care au căzut în luna noiembrie a anului trecut. Este vorba de precipitaţii care au însumat 40-50 de litri pe metru pătrat.

"Faptul că o parte din aceste precipitaţii se infiltrează în sol - 15-20% - mărind greutatea terenuliui şi reducând coeziunea, predispun la alunecări de teren", explică primarul Oradei.

O altă cauză a producerii alunecărilor de teren este reprezentată de neconformităţi în proiectare şi execuţie.

"Neconformitatea principală este că proiectantul a acceptat întocmirea documentaţiei fără să existe un studiu de specialitate care să confirme stabilitatea versantului", a citat primarul Bolojan din concluziile experţilor.

Aceştia consideră că drenajul în amenajarea versantului a fost rezolvat superficial. Astfel, o parte din apa pluvială nu a fost colectată şi s-a infiltrat în pământ. În plus nu s-au făcut recomandări explicite referitoare la adâncimea de fundare, iar defrişarea vegetaţiei a contribuit la alunecările de teren.

"Chiar dacă se plantează altă vegetaţie, cel puţin până la dezvoltarea acesteia există în continuare risc de stabilitate."

Expertiza a identificat trei măsuri urgente care ar trebui luate pentru consolidarea Dealului Ciuperca. Acestea sunt consolidarea clădirii Punctului alimentar şi de informare turistică, drenarea urgentă a apelor de pe amplasament şi stabilizarea versantului prin forarea unor piloţi.

Primăria Oradea a anunţat că va încheia un contract pentru realizarea proiectului tehnic în conformitate cu recomandările experților. Apoi va începe negocierile pentru încredințarea realizării acestor lucrări în regim de urgență.

Reporter: Adrian Laboş
Operator: Gabor Szilagyi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri