Centrele de permanenţă, alternativă pentru Urgenţe

Data publicării:
centru medical

Centrele de permanenţă sunt soluţia pentru aglomeraţia de la unităţile de primire a urgenţelor din cadrul spitalelor. Acestea pot prelua cazurile mai puţin grave ale unor pacienţi care au nevoie de injecţii, perfuzii ori pansarea unor răni. Sunt servicii care pot fi oferite de medicii de familie tuturor pacienţilor, indiferent că sunt sau nu asiguraţi. 34 de astfel de centre există în Bihor.

În jur de 250 de pacienţi ajung zilnic la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean din Oradea. Sunt triaţi în funcţie de gravitatea problemelor fiecăruia, însă mulţi sunt cazuri minore sau necesită un simplu consult.

"Sunt multe dintre prezentări care pot fi rezolvate de centrele de permanenţă sau chiar de medicina primară. Codurile verzi şi care sunt non-urgenţe sau necesită doar un consult sau cele minore, acei pacienţi pot să aştepte, într-adevăr la ordinul orelor", susţine dr. Dacian Juca, medic specialist în urgenţã.

34 de astfel de centre de permanenţã medicalã funcţioneazã în Bihor, mai ales în mediul rural. Indiferent de domiciliu ori cã sunt asiguraţi sau nu, pacienţilor le sunt asigurate servicii care ţin de competenţa medicului de familie.

"Asigurăm tratamente injectabile, perfuzabile, tratamentul plăgilor complicate, a infecţiilor de tract respirator, a crizelor de hipertensiune, a reacţiilor alergice", a enumerat dr. Marinela Moş, coordonatorul unui centru de permanenţă.

Opt centre de permanenţă medicală funcţionează în Oradea.

"Sunt dotările minime, obligatorii şi într-un cabinet de medicină de familie. Pe lângă asta avem concentratorul de oxigen, soluţii perfuzabile, medicamente. La ultima raportare ne-am apropiat spre 400 de cazuri pe o lună", susţine dr. Cosmin Plaian, coordonatorul unui centru de permanenţă.

"Aceste centre de permanenţă au acordat în cursul lunii august, un număr de aproape 5.400 de consultaţii", a transmis Dorel Ţîrţ, purtãtorul de cuvânt al DSP Bihor.

Mulþi bihoreni nu ştiu de existenţa acestor centre, iar în caz de urgenţã preferã sã apeleze la sistemul clasic.

"Chem salvarea, altceva nu ai ce face, nu? Pe sate numai aşa poţi."

Cei care au beneficiat de serviciile centrelor de permanenţã medicalã le recunosc utilitatea

"- Înainte mergeaţi la Urgenţe, la spital?
- Vă daţi seama, hai cu maşina, hai până acolo, pe urmă acolo o coadă imensă, aici eşti automat primit, eşti rezolvat şi te trimite pe urmă la medic de specialitate."

Asistenţa de urgenţã în cadrul centrelor de permanenţã medicalã este acordatã în afara orelor în care sunt deschise cabinetele medicilor de familie.

Reporter: Anca Deac
Operator: Gabor Szilagyi
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri