Sari la conținut

Comoară medievală descoperită cu ajutorul unui detector de metale

Înarmat cu un detector pe care și l-a cumpărat în primăvara anului trecut, Cosmin Pascu cercetează cu atenție zonele de la marginea localităților. Pasionat de arheologie, caută obiecte vechi, dovezi ale unor vremuri de mult apuse. Așa a ajuns la începutul acestui an în pădurea satului Leș, de lângă Oradea.

"Am crezut că e o zonă mai mult cu gunoaie, pentru că suna foarte mult fier. Apoi, după tot ce am început să scot din fier, am dat peste tot mai multe cuie medievale, bucăți de metal care nu păreau contemporane și așa am continuat căutările", povesteşte tânărul.

A reușit să scoată la lumină o adevărată comoară, formată din fragmente de arme, unelte, monede și bijuterii.

"Se încadrează în secolele XI-XII după Hristos. Aș trece la ipoteza că ne aflăm la o așezare mediavală de Ev Mediu timpuriu și care se întinde pe câteva secole, până la perioada prefeudală", consideră Marinel Roșu, arheolog expert al Direcției de Cultură Bihor.

Arheologii vor începe săpături pentru a verifica ipoteza existenței unei așezări medievale în zona în care a fost făcută descoperirea.

"Este firesc ca persoana care cercetează - încă odată spun în ghilimele - trebuie să ofere detalii despre zona în care s-a întâmplat descoperirea. Ne semnalează existența unor noi așezări care apoi specialiști le pot cerceta", atrage atenţia Aurel Chiriac, directorul Muzeului Tării Crișurilor.

Piesele descoperite de Cosmin au fost predate Direcției de Cultură Bihor și vor fi evaluate de specialiștii Muzeului Țării Crișurilor. Potrivit legii, tânărul va primi o treime din valoarea comorii, așa cum s-a întâmplat și în cazul unei alte descoperiri pe care a făcut-o anul trecut.

"În prima comoară au fost 204 monede de argint, perioada 1500, urmând ca acum, în primele luni ale anului, când se aprobă bugetul local, să primesc și cei 30% din valoarea evaluată a comorii, în jur de 1000 de euro."

Ca să folosească un detector de metale, doritorii trebuie să fie autorizați de Poliție. Apoi, este necesar să consulte lista online a siturilor arheologice, unde este interzis să efectueze cercetări.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Robert Rezmuves

Pe aceeași temă