Sari la conținut

Cozi de 4 kilometri în vama Petea

Au fost cozi kilometrice joi în vama Petea, din județul Satu Mare, la granița cu Ungaria. Sute de camioane au așteptat ore înregi să intre în țara vecină. S-a ajuns în această situație în special din cauza restricţiei de circulaţie de ieri, din Ungaria. Vecinii de peste graniţă au sărbătorit Ziua Maghiarilor de Pretutindeni și au interzis circulația autovehiculelor de mare tonaj.

Izabela Jurasko, corespondent Digi24 Oradea: "Încă de la primele ore ale dimineţii, în vama Petea timpul de aşteptare pe sensul de ieşire spre Ungaria depăşea 300 de minute, iar coada de automarfare se întindea pe aproximativ patru kilometri."

Totul ca urmare a restricţiilor impuse de Ungaria în intervalul 14 martie, ora 23 - 15 martie, ora 23, când niciun autovehicul cu tonaj de peste 7,5 tone nu a fost lăsat să intre pe teritoriul statului vecin.

"- De câtă vreme aşteptaţi?
- De 5-6 ore, poate şi mai bine. Ca la noi la nimeni. Nu stai niciunde cum stai la noi în vamă", spune un şofer de camion.

"Azi-dimineaţă, la ora 6 m-am pus în coadă şi stau de la ora 6 până acum. Aseară era coada dincolo de Dorolţ. E strigător la cer!"

Ceva mai norocoşi au fost şoferii ale căror automarfare erau goale.

"Poliţia de Frontieră a luat măsura suplimentării personalului care îşi desfăşoară activitatea la controlul documentelor în scopul fluidizării traficului. Menţionăm că lucrăm la capacitatea maximă permisă de infrastructura punctului de trecere", a transmis Radu Lungu, purtătorul de cuvânt al ITPF Maramureş.

În vama Petea ieşirea camioanelor spre Ungaria se face pe o singură arteră. Timpul de aşteptare depăşea, potrivit Poliţiei de Frontieră, 300 de minute.

Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa