Creşte impozitul pentru clădiri

Data publicării:
impozite1

În calculul impozitului pe care îl vor avea de plătit orădenii anul viitor va intra şi terenul de sub clădire. Asta va duce la o serie de creșteri ale impozitelor, atât pentru persoane fizice cât și juridice.

"Unde nu s-a putut măsura, suprafața construită impactul per apartament la nivel de garsonieră este undeva la 17 lei; la nivel de apartament cu 4 camere ar fi de 42 de lei", explică Eduard Florea, managerul public al Oradei.

Noul Cod Fiscal oferă autorităţilor locale şi posibilitatea supraimpozitării clădirilor lăsate în paragină, dar şi impozitarea clădirilor în funcţie de destinaţia acesteia.

"La nivelul anului 2015 valoarea impozabilă pentru o construcție din beton cu instalație este foarte apropiată de valoarea impozabilă din noul cod fiscal. Este de 992 de lei în Oradea, noul cod fiscal vine cu 1000 de lei impozabil", susţine Sorin Iacob, director adjunct al Direcției Economice din Primăria Oradea.

"Noi aici am definit aceste criterii de stabilire a cotelor adiționale, în sensul în care dorim necesitatea păstrării nivelului fiscalității locale comparabil cu anii trecuți, în vederea asigurării caracterului predictibil al impozitelor și taxelor locale", spune Nadia Haș, director executiv al Direcției Economice din Primăria Oradea.

După intrarea în vigoare a noilor metode de calcul a impozitelor, autorităţile locale se aşteaptă la încasări cu aproximativ cinci milioane de lei mai mult decât în acest an.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Constantin Gheorghiță

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri