Diplome, pe răspunderea universităţilor

Data publicării:
diplome-54514

Conducătorul Universităţii din Oradea nu vede cu ochi buni propunerea şi consideră că este obligatoriu ca diplomelele de absolvire să conţină şi însemnele Ministerului Educaţiei.

"Entitatea respectivă care emite diploma este o componentă a acestui minister şi până la urmă antetul ministerului este foarte important", spune Constantin Bungau, rectorul Universităţii din Oradea.

Propunerea a fost făcută de senatorul PD-L Dumitru Oprea, care este convins că majoritatea universităţilor nu respectă normele şi emit diplome pe bandă rulantă. Ideea este susţinută şi de şefa comisiei de învăţământ din Senat, Ecaterina Andronescu.

"Singura modalitate prin care responsabilizezi de la conducătorul de doctorat până la emiţătorul de document care ar însemna rectorul universităţii, ca pe diplomă să existe antetul universităţii respective.", spune Dumitru Oprea, senator PDL al Comisiei pentru Învăţământ.

Printre profesorii universitari părerile sunt împărţite: unii consideră că o astfel de propunere ar da o anumită independenţă instituţiilor de învăţământ superior, alţii cred insă că lipsa însemnelor Ministerului ar transforma diplomele în documente fară valoare.

"Ar fi o idee binevenită în teorie în sensul de a lăsa universităţilor libertatea deplină, dar atunci cred că ar trebui să se meargă până la capăt, adică deciziile să fie descentralizate şi lăsate la nivel de universitate", spune Gabriel Mateoc, decanul Facultăţii de Litere din Oradea.

"Din moment ce există atâtea acuzaţii de corupţie şi se spune întotdeauna că universităţile fac şi dreg, mi se pare normal să existe o autoritate superioară ca un fel de garanţie", spune profesorul universitar Delia Radu.

În zilele următoare, reprezentanţii Ministerului Educaţiei vor analiza propunerea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri