Sari la conținut

Drumurile judeţene din nord-vestul României, refăcute cu fonduri europene

Potrivit proiectului întocmit de funcționarii din cele cinci judeţe, reţeaua de drumuri care va traversa nord-vestul ţării va avea o lungime de 363 de kilometri, din care 117 în Bihor.

Traseul porneşte din Salonta şi se termină în Maramureşul istoric, la Dragomireşti. Până să ajungă acolo drumul va trece prin Stâna de Vale, Remeţi şi Valea Drăganului, iar din Românaşi, judeţul Cluj, şoseaua va intra în Sălaj, pe la Jibou. De acolo va continua în judeţele Satu Mare şi Maramureş.

Adrian Ştef, preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, observă că în acest fel "avem o legătură între Ţara Oaşului şi Ţara Codrului. Pe noi ne ajută foarte mult această variantă şi toate aceste legături au fost utilizate şi de locuitorii din Maramureş şi de locuitorii din judeţul Satu Mare."

Lucrările, gata în 2020

"Încercăm să oferim celor care vor să se deplaseze fie cu maşina, fie cu alte mijloace de transport, în condiţii civilizate pe o structură normală", spune, la rândul său, Cornel Popa, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor.

Cei mai mulţi kilometri refăcuţi vor fi în Maramureş, pentru care se vor aloca fonduri de aproape 80 de milioane de euro. 85% din fonduri vor veni de la Uniunea Europeană, 13 procente vor fi suportate de Guvern, iar administraţiilor judeţene le revine 2%.

"Pentru judeţul Maramureş acest proiect este vital, pentru că din cei 800 de kilometri de drum judeţean, până la acest moment, nu avem reabilitat nimic", susţine, cu sinceritate, Zamfir Ciceu, preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş.

Conducerile Consiliilor Judeţene estimează că semnarea contractului va avea loc la sfârşitul lui 2015, astfel încât lucrările să fie gata în 2020.

reporter: Florina Fofiu
operator: Cristian Rusu

editor web: Adrian Laboş

Pe aceeași temă