Eurostat | Un sfert dintre români lucrează în agricultură

Data actualizării: Data publicării:
agricultura meri livezi

Suntem ţara cu cei mai mulţi locuitori care îşi câştigă traiul din munca pământului sau creşterea animalelor. O confirmă statisticile Eurostat, potrivit cărora un sfert din populaţia României lucrează în agricultură. Însă, paradoxal, în magazine şi pieţe găsim tot mai multe fructe, legume ori preparate din carne aduse din străinătate. Marii fermieri au explicaţii pentru această situaţie: lipsa unui ajutor din partea statului şi refuzul producătorilor mici de a asocia.

Dan Corb este proprietarul a 22 de hectare de livezi de meri în Bihor, la 30 de kilometri de Oradea. Spune că anii trecuţi o mare parte din producţie o livra în şcoli, în cadrul unui program susţinut de Guvern. Acum însă, licitaţia se face în primăvară, când pe piaţă nu se mai găsesc mere autohtone.

"Noi nu avem baza materială de depozitare aproape deloc. Nu reușesc mai mult de decembrie, ianuarie, hai să zic februarie să le țin. Mărul în școli a început să dea deja în martie, când măr pe piața românească nu mai este, ci e tot de import", spune Dan Corb.

Specialiştii în economie au observat că majoritatea fermierilor lucrează suprafeţe mici, pentru consumul propriu. În Bihor, de exemplu, doar 5% dintre agricultorii care îşi depun dosarele pentru subvenţii la APIA deţin mai mult de cinci hectare.

"În zona de 95% avem foarte puține ferme profitabile și aici va trebui să ne uităm exclusiv în sectorul legumicol și poate, puțin, în sectorul pomicol. Când vorbim de procente atât de mari de posesori de suprafețe mici nu putem vorbi de performanță, nu putem vorbi de tehnologii avansate", a precizat Dan Octavian, analist economic.

"Numărul mare de agricultori de la noi nu înseamnă mare producție, ci înseamnă foarte multă agricultură de subzistență. Sunt mulți agricultori, de fapt, țărani care produc pentru propriile lor necesități, iar producția lor nu este destinată pieței", a explicat Adrian Hatos, sociolog.

Specialiștii vorbesc despre un refuz al micilor fermier în a se asocia şi despre lipsa investiţiilor.

"Sunt investiții mari, cel puțin în pomicultură investești 25 de mii de euro la un hectar. Fondurile sunt foarte greu de obținut, tot felul de piedici și până la urmă oamenii renunță", explică Dan Corb.

"Suntem deficitari din cauza faptului că nu putem asigura un contract ferm cu cantități, programare, către marile lanțuri care dețin, probabil, 80% din piața de retail", a spus Iosif Pazuric, admnistratorul unei ferme de porci și păsări.

Potrivit Eurostat, alte ţări în care o bună parte din populaţie lucrează în agricultură sunt Bulgaria, Grecia şi Polonia. În schimb, în Occident mai bine de 80% din totalul populației este angajată în servicii.

Reporter: Bianca Firezar
Operator: Gabor Szilagyi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri