FOTO-VIDEO. Tradiţii în Maramureș. Coșercile de Paște au fost sfințite de preoți

Data actualizării: Data publicării:
coserci surdesti3

În Maramureș tradiția de Paște spune că, din bucatele tradiționale, nu se mănâncă până când acestea nu sunt mai întâi sfințite. La biserica de lemn, monument UNESCO, din Șurdești, zeci de coșerci pline cu bunătăți au primit duminică dimineață binecuvântarea preotului. Abia apoi localnicii s-au dus acasă și au mâncat din preparatele tradiționale pregătite pentru Paște.

În Șurdești, județul Maramureș, în prima zi de Paște, credincioșii duc la biserică coșerci, cum le numesc localnicii, pline cu bucate, care mai de care mai colorate.

"La noi așa e tradiția din moși-strămoși. În coș am pus de toate: pască, vin, ouă, cozonac și nu trebuie să mănânci nimic. Acum noi ne întoarcem acasă cu coșercile și o să gustăm din toate un pic, sfințite", spune o localnică.

"- E frumos, ne place, o ducem cât putem. Aducem mielul, pasca, să le sfințim.
- Înainte de a fi mâncate?
- Da, înainte de a fi mâncate. Azi-noapte am fost la Înviere și acum ne ducem acasă să ne împărtășim cu vinul, cu pasca."

coserci surdesti9
coserci surdesti9

Printre credincioși veniți în număr mare la biserică s-au numărat și turiști străini, fascinați de tradițiile zonei.

"Am venit pentru că avem prieteni foarte buni aici, în Șurdești și de mai mulți ani venim să sărbătorim Paștele ortodox și greco-catolic aici. Îmi place, e foarte bine. Este foarte interesant, foarte emoționant", a spus un turist din Franța.

Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri