Sari la conținut

Gaudeamus | Tinerii, cei mai interesați de cărți

Într-o epocă dominată de tehnologie, cartea continuă să-i atragă mai ales pe tineri. O confirmă expozanții prezenți la Caravana Gaudeamus, găzduită timp de cinci zile de Piața Unirii, din Oradea. Cei mai mulți dintre cei peste 17.800 de vizitatori ai târgului de carte au fost elevii și tinerii. Aceștia au profitat de oferte și s-au îndreptat mai ales spre romanele destinate vârstei lor ori spre cele de aventură.

La mare căutare, susțin expozanții, au fost cărțile pentru copii și adolescenți, dar și cele motivaționale sau romanele științifico-fantastice.

"Cartea pentru copii are o căutare deosebită, cărți de referință în domeniul religiei. Față de anul trecut, când am participat, prezența a fost mult mai bună și la fel și apetitul pentru cumpărare, a fost mult mai ridicat", consideră Adrian Groza, expozant.

"În primul rând, oamenii caută cărți cât mai ieftine, din punct de vedere al prețului", explică Otniel Vereș, expozant.

Astfel, la târg s-au putut cumpãra volume chiar și cu 3 lei, iar reducerile au fost cuprinse între 25 și 70%.

"Am căutat cărți pe care nu le găsesc, majoritatea pe site-uri online, și plus că prețurile sunt mult mai accesibile."

"Chiar am de unde alege, e o super ocazie pentru Oradea, pentru oraș, pentru noi toți."

"- Ce cărți ai luat acum, de exemplu?
- Acum mi-am luat cărți de aventură și acțiune, pentru că îmi plac foarte mult."

Organizatorii târgului de carte Gaudeamus sperã ca în urmãtorii ani sã atragã mai mulți expozanți, dar și vizitatori.

"Se pare că tot beletristica bate toate recordurile, mai ales că deocamdată, cel puțin, expozanții sunt foarte încântați de ce se întâmplă la Oradea. O mare parte dintre vizitatori au fost elevi, ceea ce ne bucură. Așa că, pot să spun că publicul tânăr a avut prioritate anul acesta", susţine Connie Chifor, coordonatorul PR al târgului Gaudeamus.

Târgul de carte Gaudeamus, un proiect cultural cu o vechime de 20 de ani, a adus la Oradea 60 de expozanți în 40 de standuri.

Reporter: Bianca Firezar
Operator: Gabor Szilagyi
Editor web: Adrian Laboş