Sari la conținut

Investiţie americană în Oradea. Producătorul de componente auto Inteva a deschis o nouă fabrică

După ce în urmă cu 9 ani au deschis o fabrică de componente auto în oraşul bihorean Salonta, americanii de la Inteva şi-au îndreptat atenţia spre Oradea. În reşedinţa Bihorului au inaugurat azi o unitate cu acelaşi profil unde au fost angajate, într-o primă etapă, 175 de persoane. Compania, care livrează piese către mari producători de maşini din Europa, a fost atrasă de avantajele oferite de autorităţi.

"Autorităţile locale ne-au ajutat cu ambele locaţii şi cu toate demersurile necesare pentru începerea afacerii. Ne preocupăm să recrutăm, în continuare, mai mulţi ingineri de aici, care vin pregătiţi de pe băncile colegilor şi a facultăţilor", a precizat Lon Offenbacher, preşedinte şi CEO al companiei Inteva.

"Au găsit aici un climat de afaceri bun, este o politică locală sănătoasă. Cu siguranţă, a contat faptul că suntem aproape de graniţă, ne-ar ajuta un pic să avem mai multe autostrăzi în zonă", susţine Laurenţiu Porţan, managerul companiei Inteva Oradea.

Investiţia a fost orientată spre tehnologia de ultimă generaţie şi spre angajaţi. Până la sfârşitul anului viitor, numărul celor care vor munci în fabrica din Oradea va ajunge la 300.

"Contează foarte mult că eşti acasă, nu eşti nevoit să faci naveta, contează foarte mult că ai în preajma ta nişte oameni de calitate, cu care poţi să comunici absolut orice. Este un loc de muncă curat unde aerul este respirabil", spune Georgiana Al-Stefanii, angajată a companiei.

"Chiar nu regret că am ales un alt job faţă de ceea ce făceam înainte; condiţii extraordinare, salarizare foarte bună", completează Mariana Eleş, angajată a companiei.

Deschiderea fabricii din Oradea face parte dintr-un program de extindere a operaţiunilor companiei la nivel global. În Oradea, cea mai importantă investiție a unei companii străine aparţine grupului american Emerson. Pe 14 hectare aflate în parcul industrial acesta a amenajat o fabrică în care lucrează peste o mie cinci sute de angajați. În aceeaşi zonă a deschis o fabrică și producătorul american de componente electronice Plexus, care are o mie de angajați.

Delia Ungur, directorul general al Agenţiei de Dezvoltare Locală Oradea: "Este un semnal că în Oradea am reuşit să asigurăm un climat investiţional foarte bun, iar pentru oraş înseamnă, desigur, locuri de muncă. Strategia noastră prevede să atragem cât mai multe companii care produc piese auto în Oradea."

În 2015, administratorul parcului industrial din Oradea a încheiat contracte în valoare de 57 de milioane de euro, care vor genera aproape o mie de locuri de muncă. Acestea se adaugă celor peste trei mii cinci sute deja existente. În plan este semnarea unor contracte pentru alte două zone industriale, care să crească numărul de slujbe la peste șase mii în următorii ani.

Reporter: Anca Deac
Operator: Constantin Gheorghiţă