Izidor Ruckel - viaţa unui român, subiect de film în America

Data actualizării: Data publicării:
Izidor-speaking

A scăpat din iad, iar viaţa lui a devenit scenariu de film cu final fericit! Povestea lui Izidor Ruckel, unul dintre miile de copii care au crescut în căminul pentru boli irecuperabile din Sighetul Marmaţiei, l-a impresionat pe celebrul actor american Morgan Freeman. Acesta i-a făcut publică povestea în cadrul emisiunii sale, într-un film care a fost difuzat în avanpremieră în România şi la care a fost prezent şi protagonistul.

Izidor Rockel a ajuns la Orfelinatul Groazei, aşa cum era numit spitalul în care a fost tratat, la vârsta de 3 ani, după ce o injecţie făcută cu un ac nesterilizat i-a afectat picioarele, iar părinţii l-au abandonat.

„Astăzi, clădirea este în paragină. Printre cioburi şi urme de tencuială se mai văd însă urmele căminului groazei de demult, cum ar fi acest pat de fier”, a constatat Izabela Jurasko, jurnalist Digi24.

La 11 ani, viaţa sa s-a schimbat complet. A fost adoptat de o familie de americani.

„Nişte angajaţi m-au strigat pe mine şi pe alt băiat, Ciprian. Izidor şi Ciprian, veniţi aici! Plecaţi în America”, a povestit Izidor în documentarul lui Morgan Freeman.

„- Cine e copilul acela?
- Acela sunt eu, în 1990. Am avut ocazii mai mari faţă de alţii.”

Deşi viaţa în Orfelinatul Groazei a fost un iad, Izidor spune că i-a iertat pe cei care i-au făcut rău.

„Pentru tot ce s-a întâmplat în plasament... am iertat toate infirmierele, pentru tot ce s-a întâmplat şi nu am mai putut să mă întorc înapoi să zic... săracu', am crescut la plasament, m-au bătut. Ok! S-a întâmplat, am trecut mai departe”, spune Izidor Ruckel.

„Comportamentele de agresiune şi autoagresiune erau la ordinea zilei acolo”, aminteşte Radu Tohătan, reprezentant al unei fundaţii.

Povestea de viaţă a copilului Izidor, acum în vârstă de 36 de ani, l-a impresionat pe celebrul actor american Morgan Freeman şi a devenit subiect în emisiunea sa. Acesta a prezentat viaţa spectaculoasă a lui Izidor într-un film de 45 de minute, vizionat în România de peste 100 de oameni.

Acum, când viaţa lui Izidor a devenit una aproape normală, tânărul ar vrea să trăiască din nou pe pământul unde s-a născut.

„Eu vreau să rămân în România, dar e greu pentru că nimeni nu îmi dă de lucru.”

Reporteri: Izabela Jurasko, Carla Tănasie
Operatori: Kristian Kosa, M. Puiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri