La noi cu hidrobicicleta, în Ungaria cu vaporul. La 50 de kilometri de România există un port cu 20 de ambarcațiuni

Data publicării:
vapor ungaria

Proiectul depus de Administrația Bazinală de Apă Crișuri Bihor în 2007 presupunea transformarea Crișului Repede în canal navigabil și amenajarea unor pontoane pentru ambarcațiunile de mici dimensiuni. În lipsa unei finanțări consistente, au fost făcute doar lucrari de mentenanță pe o distanța de 23 de kilometri.

"E vorba de lucrări de întreținere a malurilor, albiilor și de ecologizare a zonei", spune Anca Mihociu, purtătorul de cuvânt al ABA Crișuri Bihor.

"În prezent în Oradea, localnicii și turiștii pot opta doar pentru o plimbare cu hidrobicicleta pe Crişul Repede: 20 de minute costă 10 lei", spune Claudiu Mihuț, reporter Digi24 Oradea.

În schimb, în localitatea maghiară Bekes, aflată la 50 de kilometri de România, autoritățile au accesat fonduri europene în 2006 și au construit un port la marginea orașului. Acesta are 72 de locuri și autorizație pentru patru vapoare mari.

"Investiția se ridică la suma de 400.000.000 de forinți (6.000.000 de lei), din care noi am asigurat doar 5 %. Cu siguranță a crescut numărul turiștilor", a declarat Tibor Kalman, viceprimarul orașului Bekes.

Portul a fost construit la întâlnirea Crișului Alb cu Crișul Negru, pe teritoriul Ungariei. La 26 de kilometri distanță, cele doua râuri se unesc și cu Crișul Repede. Pasionații pot ajunge cu vaporașele pâna la Budapesta sau la Belgrad, unde Crișurile se varsă în Tisa și apoi în Dunăre.

"Turiștii care ajung în portul Bekeș au la dispoziție 20 de ambarcațiuni de diferite dimensiuni, cu sau fără motor. Acestea pot fi închiriate pe zi sau pe lună, fie pentru pescuit, fie pentru diferite sporturi", a transmis Claudiu Mihuț, reporter Digi24 Oradea.

Foarte căutate sunt bărcile pentru caiac-canoe, care pot fi închiriate cu 50 de lei pe zi. Cei care le folosesc doar două-trei ore plătesc15 lei.

"Avem și bărci mai mari cu care se poate pleca pe o distanță mai mare", precizează Mihaly Braun, administratorul portului din Bekes.

La doar câtiva metri distanță există o tabară de vară pentru tineri. Anual peste 2000 de vizitatori ajung la portul din orașul maghiar.

Reporter: Claudiu Mihuț
Operator: Gabor Szilagyi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri