Sari la conținut

Laszlo Tőkés refuză să dea jos steagul secuiesc de pe balconul biroului din Oradea

Steagul secuiesc a fost arborat de Laszlo Tokes pe 18 iunie, în cadrul unui flashmob. Acţiunea a avut scopul declarat de arăta susţinerea faţă de demersurile secuilor pentru obţinerea autonomiei. După două luni, Primăria orădeană l-a somat pe europarlamentar să dea jos drapelul, pe motiv că încalcă Legea care reglementează afişajul în scop publicitar.

"Conform legii 185/2013, Legea Publicităţii, am stabilit să acest steag nu poate fi amplasat, contravine acestei legi, şi în acest sens am făcut o notificare către persoana care a amplasat steagul în vederea faptului de a-l ridica de acolo", a precizat Anca Sas, purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea.

"Este un act de batjocură din partea organelor respective şi aduce o jignire la adresa simbolurilor comunităţii maghiare, respectiv celei secuieşti", a replicat László Tőkés, deputat în Parlamentul European.

La rândul său, Zsolt Szilágyi, vicepreşedintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania, a declarat că: "A spune despre steagul secuiesc că este un steag publicitar este o jignire."

Până în 28 august Tőkés trebuie să se supună somaţiei, lucru pe care îl refuză categoric să-l facă. Mai mult, fostul episcop a înaintat azi o plângere la Judecătoria Oradea.

Localnicii au păreri împărţite.

"Mă deranjează, suntem în România, nu suntem în România?"

"Personal nu mă deranjează cu nimic, adică, nu mă încurcă."

"Nu l-am observat, deci nu mă deranjează."

Dacă steagul secuiesc nu va fi scos de pe balcon, eurodeputatul riscă să fie amendat cu o sumă cuprinsă între 30 de mii şi 50 de mii de lei.

Reporter: Orsolya Nagy
Operator: Gábor Szilágyi

Editor web: Adrian Laboş