Sari la conținut

Lecții de igienă orală predate de stomatologi în Oradea

Zeci de elevi din clasele gimnaziale au primit luni lecţii de... igienă orală. Profesori le-au fost medici stomatologi care le-au vorbit despre structura dintelui ori despre carii și le-au arătat cum să-şi perieze corect dinţii. Specialiștii au folosit diverse materiale demonstrative ca să-i convingă mai uşor pe copii cât de importantă este o dantură sănătoasă.

Elevii au avut parte de lecţii interactive prin care au aflat paşii pe care trebuie să-i respecte în fiecare zi pentru a avea dinţi sănătoşi. Stomatologii le-au arătat modul corect în care trebuie făcut periajul dentar şi le-au explicat că o alimentaţie sănătoasă poate preveni apariția cariilor.

"O să informăm copilaşii despre ce înseamnă igiena orală, despre ce e sănătos să mănânce. Importanţa spălării pe dinţişori, îi învăţăm că stomatologul nu este bau-bau", spune Izabela Albert, medic stomatolog.

Copiii au fost entuziasmaţi să afle lucruri pe care nu le cunoşteau până acum.

"- Cât de utilă ţi se pare o astfel de lecţie interactivă cum va fi asta?
- Foarte utilă pentru că dinţii sunt foarte importanţi."

"Mie doamna dentistă mi-a zis că trei minute trebuie să periez dinţişorii."

"- Cât de important ţi se pare să mergi periodic la dentist?
- Foarte important pentru că se acumulează foarte multe bacterii şi trebuie să le curăţăm."

Statisticile arată că peste 80% dintre români se confruntă cu probleme dentare, cele mai frecvente fiind cariile. În ceea ce-i priveşte pe copiii până la 14 ani, cei mai muli au carii pe dinţii temporari. Prea puţini ajung la timp la stomatolog pentru tratament.

"- Dar din ce cauze la vârste aşa mici ajung să aibă carii?
- Alimentaţia, apar şi factori genetici, din păcate. Copiii sunt lăsaţi singuri să se spele pe dinţişori, iar părinţii nu-i verifică dacă s-au spălat corect sau nu", răspunde Izabela Albert, medic stomatolog.

Evenimentul a fost organizat de Asociația Medicilor Stomatologi cu Practică Privată din România, filiala Crișana, în parteneriat cu Biblioteca Județeană din Oradea, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății Orale.

Reporter: Anca Deac
Operator: Robert Rezmuves
Editor web: Adrian Laboş