Sari la conținut

MARAMUREŞ. Clopotari dezamăgiţi de Patriarhia Română. Nu au fost contactaţi pentru clopotul Catedralei Mântuirii

Reprezentanții celei mai mari turnătorii de clopote din țară, Blotor din Maramureș, se declară dezamăgiți că nu au fost contactați de Patriarhia Română pentru realizarea uriașului clopot care va fi amplasat în Catedrala Mântuirii Neamului. Supărarea este cu atât mai mare cu cât, de 4 ani, există un contract de colaborare între maramureșeni și Patriarhie.

Fiecare din clopotele care ies pe poarta turnătoriei din Satulung, județul Maramureș, este șlefuit manual, până la cele mai mici detalii, și este acordat în Olanda.

"În atelierul din Maramureș se pot turna clopote de la 200 de grame până la 35 de tone, cu orice tip de ornament și igonografie, dar și în orice notă muzicală", a aflat Izabela Jurasko, corespondent Digi24 Oradea.

Cu toate că au realizat pâna acum aproape 2 mii de clopote pentru biserici din țară și din străinătate, reprezentanții turnatoriei sunt dezamăgiți că nu au fost contactați pentru o ofertăîn cazul clopotelor de la Catedrala Mântuirii Neamului.

"Noi avem o colaborare strânsă cu Patriarhia, chiar pe Arhiepiscopia Bucureștiului. Mă gândesc că Preafericitul Daniel nu a fost, nu știu cum să zic, prea bine sfătuit", consideră Gabriel Radu Blotor, administratorul turnătoriei de clopote din Satulung.

Gabriel Blotor spune că un clopot de 25 de tone, precum cel produs în Austria pentru catedrala din Capitală, s-ar fi putut face și în turnătoria din Maramureș.

"Avem capacitatea de turnare până la 35 de mii de kilograme. Ne-ar fi plăcut să facem această lucrare pentru că o făceam din suflet. Ar fi fost frumos să putem să punem, într-un asemenea edificiu, un lucru românesc 100%."

Blotor este cea mai mare turnătorie din țară și a patra la nivel mondial. Este, totodată, singura turnătorie din România membră în Asociația Turnătorilor de Clopote din Europa și Rusia. De curând, maramureșenii au deschis o secție de turnare de clopote tocmai în Olanda, destinată bisericilor romano-catolice din America Latină.

Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa