Mierea, o afacere dulce

Data actualizării: Data publicării:
miere

După ce și-au încercat norocul prin străinătate, tot mai mulți tineri se întorc acasă. Iar mulți din ei preiau afacerile de familie. Este și cazul mai multor tineri apicultori din Maramureș. Unii au accesat fonduri europene prin programul "Tânărul fermier" și astfel au dezvoltat afacerile cu albine moștenite de la părinți sau bunici.

Ioan Boșca are 28 de ani și, după ce ani la rând a muncit prin țări străine, a hotărât că tot acasă e mai bine.

„Nu merită să mergem din țara noastră, că e o țară foarte valoroasă și dacă muncim aici, chiar poți să trăiești”, spune tânărul.

„Au crezut că munca peste graniță e o muncă mai bună și banii sunt mai mulți. Au muncit, au stat acolo, au văzut că nu e așa și s-au întors spre casă”, povesteşte Robert Pop, președintele Asociației Apisigmar Sighet.

Tânărul a preluat de la părinţi o afacere cu albine pe care a dezvoltat-o până ce a ajuns să deţină 250 de familii. Nu vrea să se oprească aici. În aceste zile a semnat un contract prin care va primi fonduri europene nerambursabile prin programul "Tânărul fermier".

„Am accesat măsura 6.1 pe 40 de mii de euro, ni s-a aprobat, tot. Urmează să intre banii și încercăm să ne dezvoltăm”, spune Ioan Boșca, apicultor.

Pe urmele părinților pașește și Radu Tivadar. Are doar 21 de ani, dar a crescut printre albine de când se știe. Pasiunea pentru apicultură i-a insuflat-o chiar tatăl său, care lucrează în domeniu de aproape 3 decenii.

„Acum o îndrăgește și el, a fost tot împreună cu noi în pastoral și sperăm să continue mai departe”, îşi doreşte Petrică Tivadar, tatăl lui Radu.

„Fiecare facem tot ce e necesar în stup. De partea efectivă în stup se ocupă mai mult tata. Ce înseamnă îmbutelierea mierii, comercializarea ei, acum recent m-am ocupat un pic de partea de etichete”, spune Radu Tivadar.

Atât clienții, cât și producătorii cu experiență apreciează implicarea tinerilor în apicultură.

„În general vedeam la târguri oameni de vârsta mea, de vârsta a doua și acum văd că îi preocupă și pe ei.”

„Îi apreciem și îi așteptăm să profeseze bine, să fie corecți, să facă miere de calitate și să aibă albinele sănătoase ca să fim buni vecini oriunde mergem în pastoral”, a precizat Ilie Nemeș, apicultor.

Încheierea anului apicol 2017 a fost marcată joi, în Sighetu Marmației, conform tradiției ultimilor 9 ani, printr-un târg la care au luat parte 13 producători din zonă. Vedeta evenimentului a fost mierea polifloră de munte, specifică județului Maramureș, care s-a vândut cu 32 de lei/kilogram.

Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri