Sari la conținut

Olimpiada de limba germană, la Oradea

După ce luni a avut loc deschiderea oficială a evenimentului, cei 99 de elevi veniţi din şcoli în care predarea se face în limba germană au susţinut marţi proba scrisă a Olimpiadei. 99 de copii din cele mai importante oraşe al ţării se află în aceste zile la Oradea pentru a susţine examenul scris la Olimpiada de limba germană maternă.

"- De ce ai ales germana? Ca să faci performanţă?
- Mie îmi place limba şi presupun că este foarte utilă în viitor, dacă mă specializez în Germania, şi o să fie utilă."

"- Cum te-ai pregătit pentru acest examen?
- Trebuie să scriem o compunere - citesc mult, deci am inspiraţie pentru orice ne-ar da."

Examenul s-a desfăşurat la Liceul German "Friedrich Schiller" Oradea, iar comisia care se ocupă de corectarea lucrărilor este formată din 16 profesori din toată ţara.

"Pentru noi, faptul că a fost desemnat Oradea ca şi oraş în care această fază naţională se desfăşoară, ne onorează", a declarat Nicolae Ungur, directorul Liceului German "Friedrich Schiller" Oradea.

"Aici nu s-a mai desfăşurat după 1990 niciodată olimpiada şi am crezut că este un moment în care să venim şi la Oradea odată", a precizat Alexandru Szepesi, directorul adjunct al Direcţiei Minorităţi din Ministerului Educaţiei şi Cercetării.

Afişarea rezultatelor se va face joi. Până atunci, elevii vor vizita mai multe zone din judeţ.

"Au o excursie la Meziad, unde o să intre în peşteră, şi vor vizita comuna Meziad şi comuna Paleu, unde este o comunitatea de naţionalitate germană în judeţul Bihor", spune Hajnal Kery, inspector şcolar adjunct IŞJ Bihor.

Cei mai buni participanţi la olimpiada de limba germană maternă vor primi 18 premii şi 10 menţiuni. Locul întâi va fi premiat de ministerul Educaţiei cu 120 de lei, în timp ce elevii situaţi pe următoarele două locuri vor primi 90, respectiv 65 de lei. Fiecare sumă va fi dublată de sponsori.

Reporter: Romana Fărcaş
Operator: Florin Lucuţa