ORADEA. Brazi transformaţi în îngrăşământ pentru flori

Data publicării:
BETA brazi

O dată cu finalul sărbătorilor de iarnă, brazii împodobiţi îşi încheie şi ei misiunea. Dezgoliţi de globuri şi beteală, mulţi pomi sunt aruncaţi direct pe străzi. Orădenii spun că nu au loc ca să-i pună în incintele special amenajate în cartierele oraşului pentru păstrarea tomberoanelor.

Indiferent de locul unde sunt lăsaţi, brazii sunt colectaţi de muncitorii de la salubritate, care îi transportă la groapa de gunoi a Oradei.

Ionel Ban, directorul de producție la firmei de salubritate din Oradea: "Lumea începe deja să scoată brazii. Noi o să începem la rândul nostru să colectăm și să transportăm acești brazi."

La sfârşitul sezonului de sărbători, aproape 100 de tone de brazi sunt adunate din Oradea. La staţia de compost pomii sunt tocaţi mărunt de utilaje speciale.

Zoltan Kovacs, șeful stației de compost de la halda de gunoi: "După tocare se depun în prismă și după trei luni ajung să fie compost organic și se poate vinde în comerț."

Din 100 de kilograme de lemn de brad rezultă 60 de kilograme de compost. Amestecat cu turbă, acesta este ambalat în saci de plastic de 40 de litri şi vândut cu 10 lei. Cheltuielile foarte mici cu fabricarea compostului duc la un profit de câteva zeci de mii de lei.


reporter: Ariadna Bălăian
operator: Darius Pop

editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri