Pălinca și carnea de porc, vedetele festivalului de la Debrețin, în Ungaria

Data publicării:
festival debretin 240214

Prima ediţie a Festivalului de Toroș și Pălincă din orașul maghiar Debrețin a reușit să atragă câteva sute de viziatori. Au avut posibilitatea să deguste și să cumpere mâncăruri tradiţionale din porc și pălinca de casă.

"Cârnații conțin carne de cerb în proporție de 70 la sută, la fel și salamul, iar cele 30 la sută de grăsime provin din porc din rasa mangalița", dă asigurări Ádám Cidor.

"Producem mezeluri din porc mangalița și din sură de stepă maghiară. Produsele nu au aditivi și conservanți. Încercăm să oferim cumpărătorilor gustul mâncării de casă", promite Beáta Szluka.

Veronika Sebők a venit cu vinuri de căpșune din Tahitótfalu: "Avem de cinci feluri, de la sec la dulce. E important de știut că se fabrică la fel ca și vinul din struguri, deci nu conține nici coloranți, nici conservanți."

Cu trei feluri de pălincă a venit Éva Bané: "pălinca Pannon, cu 40 de grade, pălinca cu fructe uscate, tot cu 40 de grade, și produsul nostru premium, pălinca Contele Széchenyi Pál, o pălincă pură de fructe cu 45 de grade, foarte bună".

Iar pentru ca festivalul să aibă succes, organizatorii au fost riguroși când a venit vorba de selecția participanților. Au fost acceptați doar producătorii autentici, care și-au pregătit preparatele din propria recoltă sau din animalele crescute în curte.

"Conceptul evenimentului, pe scurt, este prezentarea valorilor gastro-culturale ungurești, respectiv tradițiile legate de cina porcului, și aducerea acestora cât mai aproape de orășeni", spune Sándor Kisházi, organizatorul acţiunii.

Pentru acest scop, pe lângă ofertele vânzătorilor, cei interesați au putut participa la diferite competiții, cum ar fi concursul de umplut cârnați.

Marele premiu al concursului a fost de douăzeci de litri de pălincă, iar ceilalți concurenți și-au putut încerca norocul la o tombolă, unde au câștigat diferite mâncăruri din carne de porc.

reporter: Orsolya Nagy
operator: Gábor Szilágyi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri