Sari la conținut

Parc de 500.000 de lei, abandonat într-un sat cu 200 de locuitori din Bihor

"Deşi parcul ar trebui să fie plin de copii, având în vedere că sunt încă în vacanţa de vară, locul este pustiu. De altfel, singurul leagăn existent aici este rupt, la fel şi balansoarul care se află într-o stare avansată de degradare. În plus, prea puţini sunt oamenii care vin să se relaxeze aici din cauza distanţei mari pe care trebuie să o parcurgă", a observat Anca Deac, reporter Digi24 Oradea.

Parcul din satul Sălişte a fost amenajat acum şapte ani, printr-un program derulat de ministerul Mediului. Peste o sută de mii de euro au fost investiţi fără noimă, spun localnicii. Majoritatea sunt trecuţi de prima tinereţe şi le este greu să se deplaseze până la marginea localităţii.

"Dar cine să meargă, bătrânii? Abia merg acolea în stradă sau la vecinul."

Cei care vor totuşi să se odihnească pe băncile din parc se plâng că acestea sunt deteriorate, aşa că zona rămâne nefolosită.

"Câteodată era poarta deschisă, câteodată nu, dar e şi rupt gardul acolo, nu e în starea în care ar trebui să fie, după banii pe care i-au alocat."

"- Umbră nu este pe aici, dacă ar fi puţină umbră poate că ar veni, ceva umbrele, ceva pomi."
- Coseşte cineva?
- Acum, nu prea."

Şi asta pentru că tânărul care întreţinea spaţiul verde a renunţat la activitate pentru că nu mai beneficiază de ajutorul social. Edilii recunosc că în comună erau alte lucruri mai importante de făcut, dar spun că banii au venit cu destinaţie precisă.

Emil Badea, viceprimarul comunei Spinuş: "Dacă refuzam să facem parcul, nu puteam să facem altceva, atâta că ni se retrăgeau banii şi am fost încântaţi. De ce să nu avem aşa ceva, că doar vrem să ne modernizăm, vrem să intrăm în pas cu lumea."

Chiar dacă nimeni nu trece pe acolo, Primăria comunei Spinuş vrea să acceseze fonduri europene ca să doteze parcul cu mobilier urban. Din aceleaşi surse, edilii şi-a propus să mai amenajeze două parcuri în localitate.

Reporter: Anca Deac
Operator: Constantin Gheorghiţă