Proiect al Ministerului Muncii pentru tinerii fără slujbă şi studii

Data actualizării: Data publicării:
somaj tineri

Fenomen îngrijorător în România: unul din patru tineri cu vârste între 20 şi 24 de ani nu are nici loc de muncă, dar nici studii, arată o statistică Eurostat. Numărul a crescut cu 5% în ultimii zece ani, în timp ce în Bulgaria, ţară la care ne raportăm deseori, acesta a scăzut cu 6,6%. Ministerul Muncii dezvoltă un proiect dedicat tinerilor care nu au o slujbă şi nici nu studiază, prin care le oferă posibilitatea formării profesionale.

Marius are 21 de ani şi, chiar dacă a terminat cursurile şcolii profesionale, nu are un loc de muncă în ţară. În schimb, se gândeşte să-şi încerce norocul în străinătate.

"Eu am fost în străinătate plecat şi o să mă întorc înapoi acolo, pentru că aici nu ai nicio şansă. Probabil aici îi aduni (banii - n.n.) într-un an cât faci acolo într-o lună", spune tânărul.

La fel ca Marius, în România sunt mulţi tineri cu vârste între 20 şi 24 de ani, care nu sunt angajaţi şi nu urmează cursurile vreunei şcoli. Unii aleg să plece în străinătate, alţii stau pe banii părinţilor.

"- Plec pe sezon dincolo şi vin înapoi.
- Merită mai mult aşa?
- Păi da, cu banii de acolo de pe trei luni stau aici cinci-şase luni acasă lejer", susţine un orădean de 23 de ani.

Conform Eurostat, numărul acestor tineri a crescut în ultimii zece ani cu aproape 5%, ajungând la peste 23 de procente.

"Din totalul de circa 360 de mii de şomeri existenţi la nivelul ţării noastre înregistraţi în evidenţe, undeva pe la 31 de mii de persoane sunt şomerii sub 25 de ani", a detaliat Csaba Bekesi, directorul AJOFM Bihor.

Pe de altă parte, tinerii care au absolvit şcoala profesională îşi găsesc cu uşurinţă un loc de muncă.

"E greu să îţi găseşti un loc de muncă dacă nu ai o calificare şi, chiar dacă nu ai experienţă, o diplomă în plus într-o meserie te ajută destul de mult."

"Am diplomă de bucătar, barman, ospătar şi cofetar. Era foarte uşor să îmi găsesc, din fapt că am diplomă pe acest domeniu şi m-au luat foarte repede şi foarte uşor."

"Din şcoala obligatorie tinerii ar trebui să fie pregătiţi pentru o aterizare lină pe piaţa muncii. Asta înseamnă să li se transfere competenţe necesare pe piaţa muncii, dar pe de altă parte, să li se transfere şi acele abilităţi practice pe care le cer angajatorii", explică Adrian Hatos, sociolog.

Pentru a-i ajuta pe tinerii cu vârste între 16 şi 24 de ani fără loc de muncă şi care nu urmează cursurile unei şcoli, Ministerul Muncii are un proiect la nivel naţional.

"Ne propunem ca circa 200 de mii de tineri, la nivel naţional, să fie identificaţi, dintre care cel puţin 160 de mii de tineri să fie înregistraţi în evidenţele noastre. Foarte mulţi dintre aceştia (...) nu deţin calificări în acest sens sau nu au competenţe şi trebuie să venim în ajutorul lor, pentru a le oferi o posibilitate de formare profesională", a explicat Csaba Bekesi, directorul AJOFM Bihor.

Proiectul va fi derulat pe o perioadă de patru ani, iar bugetul este de 47 de milioane de euro.

Reporter: Bianca Firezar
Operator: Norbert Hegedus
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri