Punct de termic fără pierderi, amenajat cu 250.000 de euro

Data publicării:
punct termic 041114

Ţevi sparte din care picură apa, robineţi înţepeniţi şi kilometri întregi de conducte cu izolaţia ruptă. Aşa arată majoritatea dintre cele 150 de puncte termice din Oradea. Unele au fost construite acum 50 de ani şi au suferit doar mici reparaţii de-a lungul anilor. Între ele, se află însă şi cel mai modern punct termic din ţară, construit în subsolul viitoarei pieţe Rogerius.

"S-a ales soluţia de a fi mutat în subsol pentru a economisi din spaţiu. Având în vedere că făceam o investiţie nouă de o valoare atât de mare şi folosind echipamente vechi riscam avarii sau alte probleme, s-a decis să punem bazele acestui punct termic nou", explică Marius Moş, directorul Direcţiei Dezvoltare din Primăria Oradea.

Modernul punct termic este complet automatizat şi alimentează 45 de scări de bloc.

"În funcţie de parametri sau temperatura exterioară a mediului, el se reglează automat. În plus, poate fi comandat de la distanţă, prin cablu de fibră optică", spune Daniel Ţigan, consilier în cadrul Direcţiei Dezvoltare din Primăria Oradea.

"El foloseşte echipamente de ultimă oră, softuri de ultimă oră care permite celor care îl exploatează să afle în timp real problemele care sunt în zona deservită de punct", a detaliat directorul Direcţiei Dezvoltare din Primăria Oradea.

Specialiştii dau asigurări că punctul termic nu va avea pierderi de energie. Pentru el primăria a plătit 250 de mii de euro din fonduri europene. Edilii intenţionează să supună acestor transformări mai multe astfel de relicve tehnologice.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Ciprian Platona
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri