Sari la conținut

Rezervaţie naturală fără turişti. Localnicii din Tăşad vor să transforme satul într-un obiectiv turistic

Câţiva localnici s-au gândit încă din 2008 să transforme satul în obiectiv turistic. Atunci au aflat de la cercetătorii Muzeului Ţării Crişurilor că satul lor are un potenţial turistic nu doar datorită vestigiilor istorice, cât şi a sedimentelor paleontologice găsite în zonă. Iniţiatorul proiectului este un pensionar de 63 de ani, care în copilărie visa să se facă arheolog.

"Prima dată am pus mână de la mână şi am ridicat un catarg pentru a arbora drapelul României pe cel mai înalt punct din zona satului nostru şi o troiţă, urmând ca după aia să creăm acel muzeu mic în care am adunat toate lucrurile care le-am găsit prin sat", spune Gavril Bobşe, iniţiatorul proiectului.

În zona satului Tăşad, cu 13 milioane de ani în urmă, exista o mare în apele căreia trăiau numeroase nevertebrate. Câteva fosile sunt expuse la muzeul din sat. Atracţie turistică pot deveni şi peşterile care au fost săpate de ape în pereţii calcaroşi. Tot la muzeu sunt expuse şi lucruri din epoca dacică.

"Am găsit unele dintre cioburile din perioada respectivă. Se găsesc în această vitrină, donate muzeului de către Muzeul Ţării Crişurilor", susţine Florin Avram, inginer silvic.

În zona însă nu exista nici o pensiune sau restaurant. În schimb, localnicii sunt dispuşi să primească turiştii în gazdă. Pentru că la nivel local nu sunt bani pentru amenajarea zonei, de promovarea turistică se ocupă Consiliul Judeţean Bihor.

"S-a început în urmă cu un an şi jumătate investiţia pe drumul care duce la Tăşad. În momentul de faţă este blocată din cauza lipsei de finanţare", susţine Horia Carţiş, directorul de cabinet al preşedintelui Consiliului Judeţean Bihor.

În plus, indicatoarele turistice au fost furate la doar câteva săptămâni după ce fuseseră montate. Rezervaţia Naturală Tăşad se află la 22 de kilometri de Oradea şi 14 kilometri de Băile Felix.

Reporter: Gabriel Bonaciu
Operator: Gabor Szilagyi