Ryanair nu mai zboară din Oradea. Cel puţin o perioadă

Data actualizării: Data publicării:
ryanair - GettyImages - 30 sept 15

Rămâne cum au stabilit. Irlandezii de la Ryanair nu vor mai opera zboruri de pe aeroportul din Oradea - asta cel puţin din această toamnă până în primăvara lui 2019. Informaţia a fost confirmată de preşedintele Consiliului Judeţean Bihor cu reprezentanţii companiei aviatice. Aceştia din urmă nu au dat însă un răspuns concret, dacă pleacă sau nu definitiv din Oradea. Între timp, şefii administraţiei judeţene încearcă să găsească variante de înlocuire a operatorului, iar pentru asta mai au la dispoziţie o lună.

Au trecut trei sãptãmâni de când Ryanair a transmis, neoficial, cã din aceastã toamnã îşi va suspenda zborurile de pe aeroportul din Oradea. Informaţia a fost confirmatã, de aceastã datã oficial, în cadrul întâlnirii pe care preşedintele Consiliului Judeţean Bihor a avut-o marţi, la Dublin, cu reprezentanţii companiei aeriene. Aceştia din urmã au explicat de ce nu vor mai opera curse de pe aeroportul din Oradea din noiembrie 2018 pânã în martie 2019.

"Din punct de vedere comercial nu rentează. Atunci am pus întrebarea, cât rentează? 150%, 180%, să înţelegem noi problema. Fiindcă am propus o altă variantă, haideţi să reducem cele trei curse la două curse, supracererea va fi cu 50-60% peste", a declarat Sándor Pásztor, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor.

Asta în condiţiile în care, spune Sándor Pásztor, aeronavele erau suprasolicitate pe majoritatea rutelor operate de Ryanair, iar gradul de ocupare depãşea 100%.

"Asta înseamnă că în majoritatea lunilor se vând mai multe bilete decât capacitatea avionului. Am avut mai multe situaţii în aeroportul Oradea când firma, înainte de cursă, având în vedere că s-au prezentat mai mulţi călători decât capacitatea, au oferit 500 de euro pe călător pentru ca acesta să-şi amâne călătoria."

Preşedintele administraţiei bihorene a mai precizat cã operatorul aerian va monitoriza zborurile pe perioada verii şi va lua o decizie pânã la sfârşitul anului, când va fi obligat sã anunţe rutele pentru primãvara lui 2019.

"Avem deschise două discuţii. Unu, doar o suspendare pe iarnă şi reînceperea sau neînceperea activităţii din martie sau ruperea contractului şi după aceea toată lumea merge, sănătos, mai departe, între aceste două variante trebuie juriştii să se pronunţe”, a precizat preşedintele Consiliului Judeţean Bihor.

Potrivit datelor Consiliului Judeţean, Ryanair a renunţat la sute de curse din şi spre Bulgaria, Croaţia, Lituania, Spania şi Danemarca. Nemulţumiţi de situaţie, şefii administraţiei bihorene cautã deja alte companii aeriene care sã opereze de pe aeroportul din Oradea. Patru sãptãmâni au la dispoziţie în acest sens.

Reporter: Anca Deac
Operator: Florin Lucuţa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri