Sari la conținut

Satu Mare, blocat în trafic

Podul Decebal și podul Golescu sunt singurele căi de a traversa râul Someș în Satu Mare, oraș cu o suprafață de 150 de kilometri pătrați și peste 100 de mii de locuitori. Pe lângă maşinile localnicilor, alte mii de vehicule, mai mici sau mai mari, aglomerează zilnic orașul în drumul lor spre Baia Mare, Oradea sau cele două vămi - Petea și Halmeu, de la graniţa cu Ungaria şi Ucraina.

"Podul Decebal este tranzitat zilnic de peste 3.000 de autoturisme, iar în orele de vârf doar pe un singur sens de mers sunt aliniate simultan chiar și 150 de mașini", a explicat Izabela Jurasko, corespondent Digi24 Oradea.

"De fiecare dată când venim, stăm câte 10-15 minute. E îngrozitor, îngrozitor!"

Lipsa unui al treilea pod, dar și a unei centuri ocolitoare, creează pe lângă poluare, ambuteiaje care macină nervii şoferilor.

"Vă imaginați: combustibil, nervi, agitație și zilnic tot mai greu, mai greu..."

"E neplăcut să stai atît în trafic. Nervi, stres, timp pierdut..."

Autoritățile locale recunosc că e mare nevoie de realizarea șoselei de centură și a încă unui pod peste râul Someș. Primăria speră ca CNADNR să-şi ţină promisiunea, iar lucrările pentru şoseaua de centură să înceapă conform programării, la vară. De construirea podului municipalitatea e însă direct responsabilă. Totul este în stadiul de proiect.

"Licităm, vedem dacă vom avea ofertanți și, dupa ce realizăm proiectul tehnic, așteptăm bani de la Guvern ca să putem finanța lucrarea", susţine Zsigmond Szucs, șeful Serviciului Investiții din Primăria Satu Mare.

Traficul greoi din Satu Mare are şi o altă cauză: multe străzi din oraş sunt neasfaltate. Iar în ultimii patru ani, 112 străzi au avut nevoie de reparaţii. În cazul uneia dintre ele, a fost reabilitată prima oară în ultimii 40 de ani.

reporter: Izabela Jurasko
operator: Kristian Kosa