Sari la conținut

Se caută culegători de mazăre pentru Danemarca

Chiar dacă mai sunt şase luni până la începerea sezonului de cules mazăre, fermierii danezi caută deja ajutor în România. Condiţiile sunt minime: doritorii să fi împlinit vârsta majoratului şi să vobească limba engleză.

"Să aibă condiţie fizică bună şi experienţa în domeniul agricol este importantă, dar nu necesară, constitue avantaj. Persoanele vor lucra de la începutul lunii mai până la sfârşitul lunii septembrie, primind un salariu de 0,6 euro pe kilogram", detaliază Simona Burdean, consilier Eures.

Banii sunt cei care îi motivează pe mulţi să se intereseze cum pot ajunge în Danemarca.

„Dacă vii cu 3000 de euro acasă, zici că ai mai făcut ceva."

„- De ce ați vrea în străinătate să lucrați? - Pentru că e plătit mai bine decât în România."

Agricultorii din ţările nordice recrutează din ce în ce mai des forţă de muncă din România.

„Este pentru a doua oară în acest an când fermierii danezi angajează culegători de mazăre din ţara noastră. În luna aprilie a acestui an, în Oradea, aceştia au încheiat contracte cu peste 100 de persoane", a observat Laura Breb, reporter Digi24 Oradea.

Cei care doresc un post de culegător de mazăre în Danemarca trebuie să se înscrie la birourile Eures din fiecare judeţ, până pe 1 decembrie. Cele 100 de persoane selectate vor susține interviurile cu angajatorul danez la mijlocul lunii decembrie, în Slobozia.

Reporter: Laura Breb
Operator: Constantin Gheorghiţă
Editor web: Adrian Laboş