Sari la conținut

Seceta face ravagii în Maramureş. Culturile de porumb şi legume sunt compromise aproape în totalitate 

În Maramureş nu a mai plouat de câteva săptămâni, astfel că fermierii au început să contabilizeze pagubele. În unele zone cultura de legume este distrusă în totalitate, iar porumbul şi floarea soarelui au început să se usuce. Pământul e crăpat din cauza secetei, iar agricultorii nu mai au apă nici în fântâni.

"În jur de 60% din recolta de anul acesta s-a dus din cauza temperaturilor ridicate. S-au înmulţit foarte mult dăunătorii", spune un fermier. Altul a constatat: "Mălaiul deja s-a uscat, s-a copt aşa rapid cu pănuşe cu tot, aproape că putem să-l culegem; fasole nu este..."

Pentru că nu mai au apă ca să potolească setea animalelor, mulţi au chemat în ajutor pomperii care în ultimele săptămâni au făcut mai multe transporturi în zonele afectate de secetă.

"Zonele în care pompierii maramureşeni au transportat apă au fost Sighet, Cicârlău, Seini, Ilba, în jurul Băii Mari, Şomcuta, Valea Chioarului", a detaliat lt. Oana Alexa Gonczi, purtătorul de cuvânt al ISU Maramureş.

Dacă nu va ploua în perioada următoare, fermierii se tem că nu vor putea însămânţa nici culturile de toamnă.

"Terenul este întărit, nu se poate ara în condiţii normale - cheltuielile sunt pe măsură - şi nu se va putea însămânţa dacă mai continuă seceta", confirmă Virgil Ţânţaş, directorul Direcţiei Agricole Maramureş.

În Maramureş există 18 mii de hectare de porumb şi alte câteva mii cu floarea soarelui şi legume. Dacă vor pierde recoltele, agricultorii spun că vor cere despăgubiri de la Guvern.

Redactor: Florina Fofiu
Operator: Kristian Kosa
Editor web: Adrian Laboş