Ultimele pregătiri pentru referendum

Data publicării:
pregatiri referendum 070515

"Joi au fost generate listele electorale permanente pe care se va vota. Conform listelor electorale permanente în Oradea vor fi 189 de mii 190 de alegători", a precizat Eugenia Borbei, șefa serviciului juridic din Primăria Oradea.

În Sîmnartin vor fi organizate 8 secții de votare, unde vor putea vota 8100 de persoane. Secţiile sunt deschise duminică, între orele 7 şi 23.

"În această perioadă se poate vota de către cetățenii municipiului înscriși în listele electorale permanente cei ce au domiciliu de Oradea, intră aici și rezidenții", spune Ionel Vila, secretarul Primăriei Oradea.

"În ziua efectivă a referendumului toți vor avea obligația să fie prezenți la ora 6 în secția de vot, urmând ca la ora 7 dimineața să deschidă oficial toate secțiile 143 de secții de votare din Oradea", explică Mircea Oaie, directorul direcției de Organizare din Primăria Oradea.

Secțiile de votare din Oradea vor fi deschise în mare parte tot acolo unde au funcționat la alegerile naționale. 

Persoanele invalide sau nevăzătorii pot intra însoţiţi în cabine, cu acordul președintelui secție de votare. Pacienţii din spitale pot solicita urna mobilă după ce in prealabil sâmbătă sau duminică au depus o cerere la cea mai apropiată secție de votare de care se află. Pentru organizarea referendumului din 10 mai, consiliul local Oradea a aprobat cheltuirea a 450 de mii de lei.

Pentru ca rezultatul referendumului să fie unul pozitiv este nevoie ca 30% din cei inscriși pe liste să participe la votare, iar jumătate plus unul dintre ei să fie de acord cu fuziunea administrativă a localităților.

Cu câteva zile înaintea referendumului din 10 mai, primarii Ilie Bolojan şi Lucian Popuş i-au îndemnat pe locuitorii din Oradea şi Sînmartin să voteze pentru fuziunea localităților. Cei doi edili spun că au participat la întâlniri cu oamenii, în care au explicat avantajele unificării administrative a celor două aşezări.

Bolojan şi Popuş au declarat că în materialele de informare tipărite au trecut doar proiecte obligatorii pentru dezvoltarea localităților pe care şi le asumă. Cei doi primari consideră că doar unitatea poate aduce prosperitate și creștere economică.

Ilie Bolojan, primarul Oradei: "Dacă consideră că este un drum bun pe care se mișcă orașul atunci le recomand să se ducă să voteze cu da la acest referendum și îi asigur că vor constata în anii următori Oradea Mare va fi un oraș mult mai prosper decât Oradea separat și Sînmartin separat."

Lucian Popuș, primarul comunei Sînmartin: "Consider că am fost corecți în campanie; am făcut o informare corectă și promisiunile noastre au fost asumate prin semnături."


Reporter: Bogdan Costea
Operator: Gabor Szilagyi
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri