Sari la conținut

Vacanţă în şa - ofertă pentru turiştii din Băile Felix

De Sfânta Maria, orădenii, dar şi turiştii care vin în Băile Felix au putut alege o modalitate relaxantă de a-şi petrece zilele libere: în şa. O herghelie aflată într-un loc de poveste, lângă staţiune, le oferă doritorilor drumeţii călare ori lecţii de iniţiere în echitaţie. Nu e scump, spun cei care au încercat, iar copiii sunt cei mai încântaţi.

Maia are 10 ani şi vine la centrul de echitaţie de când avea şapte ani. Are şi un cal preferat, pe care îl strigă - simplu - Cico.

"Atunci când merg pe câmp după el îl strig "Cico!", el îşi ridică capul şi vine cu capul jos la mine, ca şi cum ştie că sunt stăpâna lui şi că eu îl conduc."

În ciuda vârstei fragede, fetiţa ştie să se impună în faţa animalului.

"Dacă îi laşi să facă ce vor, fac mai rău, te dau de pământ, pentru că tu nu le-ai impus nicio regulă. Ei se simt că ei sunt regii, dar dacă tu eşti mai severă ca o mamă, îi mai cerţi că nu fac bine, ei gata imediat: "Sunt cuminte, te ascult!"

După ce s-au echipat, copiii au încălecat şi au pornit pe un traseu de aproape o oră, prin pădure. Bineînţeles, nu înainte de a afla câteva reguli de bază.

"Toată lumea să aibă piciorul bine stabilit în scăriţe, sprijinul pe chinga piciorului, călcâiul mult în jos. Trebuie să avem o presiune în călcâi, ca să avem un echilibru corect. Bazinul mult înainte, umerii pe spate."

"Sora mea a călărit când a fost mică şi apoi ne-a adus bunicul aici şi am vrut să călăresc şi eu, nu numai sora mea. Şi apoi am învăţat, ştiu acum cum să călăresc", spune o fetiţă.

La centrul de echitaţie Mentor din Hidişelu de Jos, la doar 15 kilometri de Oradea, doritorii au la dispoziţie 20 de cai.

"Nouă ni se adresează tot genul de oameni, de la copii care depăşesc vârsta de trei ani, până la oameni care depăşesc vârsta de 60 de ani. Oferim de la început, de la bazele echitaţiei, puţin echilibru călare, învăţarea strunirii calului, până ajung să meargă şi la performanţă", spune Sandu Săutiut, proprietarul hergheliei.

O lecţie de iniţiere de un sfert de oră costă 25 de lei, iar preţul unui traseu de 50 de minute prin pădure este de 35 de lei.

Reporter: Bianca Firezar
Operator: Constantin Gheorghiţă