Sari la conținut

Vânzãri record la Crãciuniţe. O serã din Bihor vinde, anul acesta, 80.000 de ghivece

Este mare forfotă într-o seră din Bihor, unde sunt pregătite zeci de mii de Crăciuniţe. Florile care vestesc naşterea Domnului sunt la mare căutare înaintea sărbătorilor de iarnă, aşa că producătorii fac faţă cu greu cererilor. Asta chiar dacă producţia din acest an e mai mare ca altădată.

Cunoscute şi sub numele de Steaua Crăciunului, plantele decorative sunt cele mai îndrăgite în acest sezon.

"Datorită combinaţiei de verde şi roşu şi a faptului că frunzele acestora înfloresc în perioada în care durata zilei este mai scurtă, florile au fost asociate cu sărbătoarea Crăciunului. Numai din această seră în jur de 80 de mii de Crăciuniţe vor lua drumul oraşelor din toată ţara în această perioadă", a transmis Anca Deac, reporter Digi24 Oradea.

Pentru că au nevoie de cinci luni ca să ajungă la maturitate, florile Crăciunului au fost plantate în sera din Sântion la începutul verii. Primele comenzi au venit încă din noiembrie, aşa că o treime din ghivece au fost deja vândute. Asta deşi proprietarii au învăţat din experienţa anilor trecuţi şi au mărit producţia.

"Dacă lucrurile decurg săptămânile viitoare cum a decurs ultima săptămână, s-ar putea să fim până după Moş Nicolae imediat, fără Crăciuniţe", spune Elena Zoica, proprietara serei.

"Nu facem faţă nevoilor pieţei pentru că cerinţa este foarte mare, iar disponibilitatea noastră nu este la capacitatea pieţei. Tocmai de aceea am mărit cultura de anul trecut cu 40% şi încercăm pe anul următor să mai ridicăm încă cu 25%", a explicat Mirabela Lazãu, responsabil de vânzãri.

Din Bihor, Crãciuniţele vor ajunge în florãrii din toatã ţara.

"Clienţii noştri caută florile specifice Crăciunului, în nuanţele de roşu şi în special Poinsettia. Sunt foarte apreciate pentru că sunt în spiritul sărbătorii, a naşterii Mântuitorului, în aceste nuanţe frumoase de roşu", spune Natalia Mălan, designer florar.

Din serã, un ghiveci pleacã cu preţuri cuprinse între 6 şi 12 lei, însã în florãrii ajunge sã coste dublu.

Reporter: Anca Deac
Operator: Constantin Gheorghiţã