Sari la conținut

Viaţă după moarte. Organele unui tânăr au fost prelevate la Oradea

Însă, în urma investigaţiilor, specialiştii vienezi au stabilit că organele nu îndeplinesc criteriile necesare din cauza rănilor grave suferite de pacient. Prezenţa echipei austriece a fost posibilă datorită acordului încheiat între Agenţia Naţională de Transplant şi Eurotransplant.

În schimb, o echipă formată din 20 de medici a prelevat inima, rinichii, ficatul şi corneea tânărului aflat în moarte cerebrală. Inima a fost transplantată chiar în cursul nopţii la un adolescent de 18 ani din Vaslui, care suferea de o boală gravă. Intervenţia a avut loc la Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant din Tîrgu Mureş. Celelalte organe au ajuns la Cluj-Napoca şi în Capitală.

Dr. Carmen Pantiş, coordonatorul programului de transplant în Bihor: "A fost o prelevare multi-organ la Oradea, mulţumim familiei care a făcut un gest extraordinar de a se gândi şi la oportunitatea de-a salva şi alte vieţi. S-a prelevat inima care a fost transplantată cu succes la Tîrgu Mureş, rinichii transplantaţi în Cluj, corneea şi ficatul care au ajuns în Bucureşti. Ineditul prelevării de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea care a avut loc în sălile de operaţie din blocul recent inaugurat. Datorită faptului că pacientul în moarte cerebrală a suferit un accident cu traumă cranio-cerebrală şi contuzie toracică, decizia echipei de la Viena a fost să nu preleveze aceşti plămâni."

Reporter: Anca Deac
Operator: Florin Lucuţa